AKTUELNO

Profesor Danijel Braun objašnjava da se nebeski događaj koji sledi naziva 'nova', kada se sjaj zvezde brzo povećava, a biće vidljiva neverovatna pojava na nebu.

"Nebeski ples" između dve zvezde udaljene 3.000 svetlosnih godina dovešće do "eksplozije" tako sjajne da će biti vidljiva golim okom danima, rekli su u petak astronomi sa Univerziteta Notingem Trent. Eksplozija koja se dogodi jednom u životu u sistemu "T Coronae Borealis" pojaviće se kao nova zvezda koja sjajno sija na noćnom nebu, pre nego što izbledi i ponovo nestane u narednih 80 godina.

Profesor Danijel Braun objašnjava da se ovaj nebeski događaj naziva 'nova', kada se sjaj zvezde brzo povećava. Prema njegovim rečima, nije lako predvideti kada će taj događaj uslediti, ali veruje da bi to moglo da se desi bilo kada do septembra. "Čeka nas poslastica, videćemo takozvanu novu zvezdu na nebu", rekao je Braun, ističući da "T Coronae Borealis" zapravo nije jedna zvezda, već dve zvezde koje kruže jedna oko druge.

"Ono što ovaj par zvezda čini tako izuzetnim je to što s vremena na vreme povećavaju svoju svetlost toliko da nam postaje lako vidljivo", rekao je astronom. Masovnija zvezda u paru je "beli patuljak", rekao je Braun.

Saputnik u tom paru bio je ostareli "crveni džin". "Otprilike svakih 80 godina, beli patuljak prikupi dovoljno materijala da se zapali u termonuklearnoj eksploziji i u velikoj meri pojača svoju svetlost", rekao je Braun. "Sada je vreme za još jednu takvu eksploziju za T Coronae Borealis, čija će svetlost od 11 mag, jedva vidljiva dvogledom na tamnom nebu, porasti na 2 mag, uporediva sa zvezdama u sistemu Plug, i biće vidljiva golim oko čak i na zagađenom nebu. Astronomi objašnjavaju da su ove 'nove' u suštini poput hidrogenskih bombi.

Autor: