AKTUELNO

Takozvana “parada planeta”, kad dolazi do poravnanja Merkura, Marsa, Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna dogodiće se 3. juna.

Fenomen sledi nakon niza velikih nebeskih dešavanja, uključujući retko potpuno pomračenje Sunca u aprilu i snažnu solarnu oluju u maju, koja je izazvala polarnu svetlost širom sveta, uključujući Balkan.

NASA navodi da se planetarno poravnanje dešava na osnovu vremena koje je potrebno svakoj planeti da završi jednu orbitu oko Sunca. Trajanje svake orbite se razlikuje od planete do planete, što objašnjava retkost ovakvih dešavanja – posebno onih većih kao što je ovo krajem maja-početkom juna.

“Parada planeta” će biti vidljiva zavisno od lokacije na Zemlji i tehnologije koja se koristi. Golim okom moći će se videti samo neke. Kako prenosi “Pipl”, fenomen će moći da se vidi iz skoro svih delova globusa u određenoj meri, uključuju Abu Dabi i Njujork.

Koje planete će se poređati i koje će biti vidljive?
Nije svako poravnanje parada planeta. Nebeski događaj se definiše kao parada kad više planeta učestvuje u poravnanju, poput ovog sada u kojem će učestvovati sve sem dve planete Sunčevog sistema.

Poredaće se Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Mesec će takođe biti vidljiv tokom tog vremena.

Kad je parada planeta?

“Sajens alert” piše da će Merkur, Mars, Jupiter i Saturn biti dovoljno svetli da se vide golim okom, a da je najbolje vreme za posmatranje nakon zalaska Sunca ili pre zore.

“Forbs” međutim piše da će se moći videti samo Saturn i Mars pre zore 3. juna, u smeru istok-jugoistok. Uran i Neptun su premali da bi se videli bez teleskopa, posebno pred zoru, dok će se Jupiter i Merkur izgubiti u sjaju Sunca, navodi list.

“Potražite crvenkasti Mars između Saturna i Meseca”, navela je NASA u “tvitu”.

Opadajući Mesec će sijati blizu Marsa, ali nema razloga za rano ustajanje 3. juna samo zbog toga. Sve do 4. juna moći će da se vidi Mesec sa Marsom i Saturnom, navodi “Forbs”.

Ako ovo propustite, sledeća velika parada planeta dogodiće se već 28. avgusta. U njoj će “učestvovati” Merkur, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.