AKTUELNO

Probali su 1440. godine, pa onda 1456. Nisu uspeli. Ipak, Sulejman nije odustajao i već 1459. godine pokorio je Srpsku despotovinu, ušetavši u tadašnju prestonicu Smederevo. Tako je stavio pečat na srpsku državnost koja će se obnoviti tek u 19. veku. I od tada, pa sve do današnjeg dana stalno se pitamo šta je naše izvorno, a šta su nam Turci doneli dolaskom na Balkan.

Tu svakako podrazumevamo i imena - koja su stara srpska, a koja su se odomaćila tokom njihove četvorovekovne okupacije na ovom prostoru?

Na Fejsbuk stranici "Srpska nacionalna svest" objavljen je popis srpskog stanovništva, koji su napravili Turci 1455. u oblasti kojom su vladali Brankovići i mnogi su se izneadili kolika stara imena su opstala punih šest vekova. Takođe, za veliki broj većina prvi put čuje, a ono što je interesantno jeste činjenica da je uz svako dodato ime bilo priloženo i ime oca ili bliža odrednica po kojoj će se osoba raspoznati, pa se tako na spisku našao i Mićun Siromah.

Neka od imena koja su se našla na spisku su sledeća: Prijezda, Dobrašin, Kosta, Rašojko, Radovac, Branivoje, Gučota, Janče, Branislav, Đurašin, Milidrug, Bogdan, Nikola, Žikal, Božić, Lukmir...

Ona koja su posebno iznenadila jesu Rajan i Brajan, danas veoma popularna imena u Americi.

Ženska imena popularna i dan-danas

Kada su ženska imena u pitanju, ona vidljiva na popisu su prisutna i danas među Srpkinjama. Tako su se među imenima našle Radica i Dušica, ali i Reljiša - što je svakako ime koje dugo vremena nije u opotrebi na Balkanu. Barem ne u masovnoj.

Sem vrlo neobičnih i interesantnih imena koja mogu biti inspiracija budućim roditeljima da tako na zovu dete, ovaj spisak je i svojevrsno svedočanstvo o jednom minulom vremenu u Srbiji, ali i još jedan dokaz da smo dosta svog uspeli da sačuvamo uprkos svim previranjima na Balkanu od početka srednjeg do početka novog veka.

Autor: