AKTUELNO

Danas je u Beogradu preminula jedna od naših najpoznatijih operskih pevačica Milka Stojanović, potvrđeno iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Rođena je u Beogradu 1937. godine

Paralelno sa studijama svetske književnosti, pohađala je operski studio u kome je učila pevanje kod Zdenke Zikove, a usavršavala se i kod Zinke Кunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz milanske Skale.

Debitovala je u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“. Debitovala je 1960. u Narodnom pozorištu, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku.

Кasnije je ponovo bila u Narodnom pozorištu, do 1993. godine. Nastupala je na svim operskim scenama bivše države, te na brojnim festivalima, kao i na svim značajnim operskim scenama sveta. Otpevala je gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Učestvovala je u prvom izvođenju u Srbiji Verdijevih opera „Nabuko“ i „Atila“, kao i Belinijeve opere „Norma“ kojim je otvorena zgrada Narodnog pozorišta posle obnavljanja 1966. godine.

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“

Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića. Ujak joj je bio Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939. Njena sestra je čuvena umetnica Zagorka Stojanović. Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni.

Autor: