AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević zadovoljan je budžetom za 2018. godinu, ali se nada će nakon ovogodišnjeg simboličkog pomaka narednih godina za kulturu bi izdvajano više novca.

- Zadovoljan sam da je budžet ipak veći. Budžet za kulturu je 350 miliona dinara i to je dokaz da je država trajno opredeljena da u kulturtu ulaže više. Ovo jeste simbolički pomak i nadam se da ćemo ulagati više u kulturu narednih godina – rekao je Vukosavljević za Pink.

Kako je dodao, novac će biti uložen u brojne oblasti kulture – od zaštite kulturnog nasleđa, investicija u napuštene objekte, projekat “Gradovi u fokusu” u okviru kojeg će pomoć dobiti manje sredine.

- Kada je reč o kulturi ne možemo dozvoliti da imamo glavu na zakržljamo telu, imamo puno talentovanih pojedinaca… Beograd jeste centar kulturnog desavanja i ima najraznovrsnije sadržaje, ali Srbija mora ravnomerno da se razvija - istakao je Vukosavljević.

Ministar je najavio da će krajem juna, možda baš na Vidovdan biti ostvorena zgrada Narodnog muzeja.

- Imamo nekoliko ključnih stvari za narednu godinu. Narodni muzej je samo jedna od njih. Tu je i strategija kulturnog razvoja za period od 10 godina. To je dokument koji Srbija nikada nije imala. Otvorićemo u februaru Kulturni centar Srbije u Pekingu, to je tektonski važan događaj. Imamo zadatak da napravimo i medijsku strategija. Medijska scena je veoma uzburkana, medijska strategija će kasniti nekoliko nedelja, verujem da će biti gotova na samom početku sledeće godine – naveo je Vukosavljević.

Govoreći o medijskoj strategiji, ministar je istakao da se svet u kome živimo menja, pa i mediji, pojavio se internet kao moćno sredstvo informisanja, zahtevi da se država povuče iz medija…

Pročitajte još: GRADONAČELNIK BEOGRADA: Španska kuća 2019. da postane kuća arhitekture!

#Vladan Vukosavljević

'