AKTUELNO

- Namera nam je da se u budućem razvojnom centru za arhitekturu širi znanje o arhitekturi uopšte i arhitekturi Beograda - rekao je Siniša Mali.

Španska kuća, jedini objekat u centru grada bez krova i prozora, kroz čija su prazna okna prethodnih godina duvali vetrovi, mogla bi 2019. da postane kuća arhitekture, najavio je gradonačelnik Siniša Mali.

Foto: Tanjug

Mali je objasnio da to znači da će gotovo uništeno zdanje u Ulici braće Krsmanović 2 biti centar u kome će namerni i slučajni posetioci moći da se obrazuju o arhitekturi, pogledaju izložbu najboljih rešenja sa nekog od konkursa, saznaju zašto ne može svako ko gradi da se nazove arhitektom.

Zato će grad sa Društvom arhitekata Beograda, početkom sledeće godine, raspisati konkurs za izbor rešenja koje će biti osnov za obnovu objekta, najavioje Milutin Folić, gradski urbanista.

- Namera nam je da se u budućem razvojnom centru za arhitekturu širi znanje o arhitekturi uopšte i arhitekturi Beograda, da podstaknemo razmenu i saradnju među članovima arhitektonskog, dizajnerskog, razvojnog, naučnog, društvenog i sektora lokalne uprave i inspirišemo nove ideje o ulozi arhitekture u zajednici. Kada pogledamo kakvi se objekgi grade, čini se kao da arhitekta može svako da bude i da nam ta profesija uopšte nije potrebna - ističe Folić i dodaje da će budžetom za 2019. godinu grad obezbediti sredstva za izgradnju.

Španska kuća, koja u tom delu Savamale postoji već 137 godina, planskim dokumentom za "Beograd na vodi" predviđena je za objekat kulture dok će Braće Krsmanović, kada pruga bude izmeštena, postati ulica za pešake.

Foto: Wikipedia

Iako izgleda da će kuća da se sruši svakog trena, njena spoljašnja autentičnost mora da bude obnovljena zato što se objekat nalazi u okviru prostorne celine Stari Beograd, piše Politika.

#Beograd

#Kuća

#Siniša Mali

#arhitektura

#Španija

'