AKTUELNO

Istraživanje je sproveo japanski naučnik.

Japanski naučnik Jokošiko Koga, profesor na tokijskom univerzitetu Kjorin tvrdi da ćete postati inteligentniji ako svako jutro natašte pojedete tri kašike sladoleda.

Svoj zaključak potkrepio je istraživanjem i konkretnim rezultatima. U sklopu manje studije ispitanici su svako jutro morali da pojedu tri kašike sladoleda, a potom su uz pomoć računara imali zadatak da odrade niz mentalnih vežbi, prenosi Hina.

Moždani talasi mereni tokom eksperimenta pokazali su povećanu aktivnost alfa valova koji se povezuju s koncentracijom, relaksacijom i mentalnom koordinacijom u prvoj grupi ispitanika koja je doručkovala sladoled.

Koga je potom sproveo sličan eksperiment, a umesto sladoleda ispitanici su konzumirali nekoliko gutljaja hladne vode. Profesor kaže da je evidentirao izvesnu razliku pojačanog mentalnog delovanja i budnosti, no učinak nije bio isti kao u grupi koja je konzumirala sladoled.

Njegova istraživanja fokusirana su na istraživanje o tome kako neke vrste hrane i mirisa utiču na stres i proces te na proces usporenja starenja, stoji na internet stranici univerziteta na kom radi. Navode se i hobiji profesora Koge - vožnja bicikla i skupljanje foto-aparata.

Č.N.

#IQ

#Sladoled

'