AKTUELNO

Polarna svetlost, koja nastaje kao posledica eksplozije Sunčevih pega i solarnih oluja, ove godine je u Australiji i na Novom Zelandu mnogo vidljivija nego prethodnih godina, što privlači lovce na ovaj prirodni fenomen, koji satima voze kroz noć da bi uhvatili idealni snimak aurore australis.

- Poslednjih nekoliko nedelja smo videli stvarno dobru polarnu svetlost - rekao je astronom i direktor muzeja Otago Jan Grifin, prenosi Gardijan.

Džejms O'Di sa Južnog ostrva Novog Zelanda tvrdi da je lov na polarnu svetlost "avantura", koja postaje "malo i zavisnost, zato što uvek pratite gde će se sledeći put pojaviti polarna svetlost."

On i njegovi prijatelji koriste aplikacije koje ih upozoravaju na moguće datume kada će polarna svetlost biti vidljiva i traže dobra mesta za fotografisanje gde je nebo bez oblaka.

Kada podignete foto-aparat i uslikate boje polarne svetlosti, osetite "strahopoštovanje", tvrdi O'Di. Aurora australis se obično mnogo bolje vidi sa Južnog ostrva Novog Zelanda, ali u poslednje vreme su svetla bila toliko jaka da su se videla i iz Oklanda sa Severnog ostrva.

Polarna svetlost na severu Zemlje je poznata pod nazivom aurora borelis, a kada se pojavi na Južnom polu, naziva se aurora australis.

Autor: