AKTUELNO

Dobrotvorni čin bez presedana dogodio se 2016. godine, kada je Institutu za majku i dete javljeno da će dobiti donaciju od preko 700.000 evra.

Donator nije bila neka javna ličnost, već baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović koji su usled balkanskih previranja otišli u inostranstvo, gde su do kraja živeli.

"Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme", glasila je tadašnja vest.

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli posle Drugog svetskog rata.

- To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu - rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Neverovatna ljubav

Trifunovići nisu bili bilo kakav par. Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon svoje smrti novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima, Institut za majku i dete tada je potpuno obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je za Kurir izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog dela.

- Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete. Ujak i ujna nisu imali dece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi - rekla je ona.

Trifunovići su se posle Drugog svetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.

- Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovek i ponosna sam na njega - izjavila je rođaka ovog bračnog para velikog srca.