AKTUELNO

Festival filmskog scenarija, 41. po redu, biće održan od 13. do 17. avgusta u Vrnjačkoj Banji. U takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova, dok će van konkurencije na zatvaranju publika gledati ostvarenje "Na mlečnom putu" Emira Kusturice.

Dragoljub Vojnov, koji je prethodne četiri godine bio umetnički direktor i producent festivala, rekao je da ni ovoga puta nije vršena selekcija već će biti predstavljena celokupna produkcija, s tim što su neka ostvarenja, poput "Sporazuma" i "Dnevnika mašinoviđe" predstavljeni još prošle godine.

Na programu će biti filmovi "Afterparti" po scenariju i u režiji Luke Bursaća, "Biser Bojane" po scenariju Vladana Djurđevića i u režiji Milana Karadžića, "Igla ispod praga" Ivana Marinovića, "Ime: Dobrica, prezime:nepoznato" Srđe Penezića, "Jesen samuraja" (Dimitrije Vojnov/Danilo Bećković), "Kozje uši" (Vladislava Vojnović/Marko Kostić).

Za nagrade će se takmičiti i "Naši očevi, majke i njihova deca" Sanje Savić, "Povratak" Predraga Jakšića, "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića, "Santa Maria della Salute" Zdravka Šotre, "Slepi putnik na brodu ludaka" (Vule Žurić/Goran Marković), "Stado" (Nebojša Romčević/Nikola Kojo), "Vetar" (Ana Rodić/Tamara Drakulić), "Zona Zamfirova-drugi deo" (Ivana i Miroslav Mitić/Jug Radivojević).

Nacionalna geografija pohvalila: Srpska prestonica sija u protoku vremena

Vojnov je rekao da je među scenaristima i rediteljima dosta debitanata, a prvi put se Kusturica predstavlja na festivalu kao scenarista.

Tri nagrade za scenario dodeliće žiri u sastavu producent i magistar nauka iz oblasti umetnosti filma Filip Dautović (predsednik), reditelj i scenarista Stevan Filipović i dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj Milan Jelić, dok će žiri kritike dodeliti nagradu "Slavko Lazarević" lista "Ilustrovana politika".

Novi umetnički direktor manifestacije glumac Marko Živić istakao je da su filmovi najbolja reklama jedne države jer šalju u svet sliku o nama i najavio vrlo dobar program jedinog festivala posvećenog scenariju.

Živić je ukazao na značaj koji scenario ima kao baza filma, ali i primetio da film zapravo obuhvata 10 umetnosti, te tako može se desiti da glumac ostvari odličnu ulogu u prosečnom filmu ili da film bude odličan, ali da nema zapaženih uloga.

On je rekao i da je odlično što ima dosta debitanata, koji se "bore kao lavovi" i dodao da njihova borba treba da se nastavi i da im se u tome pomogne.

Direktor Kulturnog centra Vrnjačka Banja Saša Milenković rekao je da su ove godine sa olakšanjem krenuli u pripremu festivala zbog infrastrukture s obzirom da je renovirana Letnja pozornica "Danilo Bata Stojković", a nekadašnji hotel "Zvezda" (danas "Zepter"), u kome se organizuju konferencije za novinare i smeštaju gosti, kupio je novi vlasnik, koji ima nameru da proširi smeštajne kapacitete i unapredi kategorizaciju.

Kao prateći program biće organizovana Letnja škola filmske dramaturgije "Slobodan Stojanović", Letnja škola filmske kritike, promocije knjiga "Mrtvi" Slobodana Novakovića i "Kosovo, vera i pomirenje" Gorana Radovanovića, izložba "Mija Aleksić - biti glumac i simpozijum posvećen aktivnostima Jugoslovenske kinoteke.

#Festival

#Film

'