AKTUELNO

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, 25. po redu, biće održan od 16. do 21. septembra, a u takmičarskom programu biće izvedeno 14 predstava iz 12 zemalja.

Na programu će biti predstave iz Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije i Srbije.

Specijalan program u okviru obeležavanja jubileja festivala biće posvećen kineskom pozorištu za decu, i u okviru njega biće izvedene predstave Kineskog nacionalnog pozorišta za decu iz Pekinga i Pozorišne akademije iz Šangaja.

Prateći program obuhvatiće balet "Pinokio" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesne sadržaje na centralnom gradskom trgu koje pripremaju deca različitog uzrasta, promocije knjiga, izložbu plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionice i večeri s dobitnicima nagrade “Mali princ”.

Organizatori najavljuju i lutkarsku izložbu "Pet gradova - pet pozorišta", lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, gostovanje pozorišta “Kever Bela” iz Segedina u Subotici, kao i reprizu dela takmičarskog programa festivala u Segedinu.

Biće dodeljen Gran pri za najbolju predstavu u celini, kao i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Uskoro će biti objavljene detaljnije informacije o takmičarskom programu, sastavu žirija i dobitnicima nagrade "Mali princ", saopštili su organizatori.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Pripremu 25. izdanja festivala obeležile su nesuglasice između izvršnog producenta Otvorenog univerziteta u Subotici, s jedne strane, i direktora i Saveta festivala, s druge, te su u međuvremenu direktor i selektor Slobodan Marković i četvoro članova Saveta na čelu s predsednikom LJubivojem Ršumovićem podneli ostavku.

#Festival

#Predstava

#Subotica

'