AKTUELNO

U Aleksandrovcu danas počinje 4. pozorišni festival koji će trajati do 18. juna, a posvećen je uspomeni na poznatog pozorišnog i književnog kritičara, pisca, esejistu Milosava Bucu Mirkovića.

Zamišljen kao glumački festival, sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića (1932 - 2013), na veliki trag koji je ostavio u pozorištu i van njega kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca, ponovo će pretvoriti njegovu rodnu Župu u grandioznu pozorišnu scenu, najavili su organizatori.

Istaknuta glumica i predsednica žirija Mira Banjac ističe da je Buca Mirković svetla zvezda u glumačkom svetu i da ga je poznavala 30 godina.

- Kada sam bila osrednja glumica, imao je veru u mene i voleo je sa mnom da razgovara. Posle smo postali ozbiljni, veliki prijatelji, dolazio je u moju kuću i zvao me da dođem u njegovu Župu. Uvek sam negde drugde bila u vreme berbe, ali je Buca u našem glumačkom svetu postao velika svetla zvezda - kaže Banjac.

On je, kako dodaje Banjac, pre svega voleo pozorište.

- Razumeo je glumce i kada je pisao negativnu kritiku, tu nije bilo zla i podvale, uvek bi na delikatan način saopštio nešto što nije bilo kako treba. Posle predstave bi pitali: A šta je rekao Buca, šta je rekao Buca? On je sedeo sa nama, znalo se gde on sedi i gde pije kafu i mi bismo išli tamo - prisetila je priznata glumica.

Foto: YouTube screenshot

Banjac kaže da je dirnulo kada je videla da su spomenik podigli njegovi sugrađani. -Ovaj grad ima sluha i osećanje da treba napraviti nešto značajno i trajno kao što je festival - ocenila je Banjac.

U takmičarskom programu biće izvedene predstave "Duh koji hoda" (Srpsko narodno pozorište), "Moje dete" (Beogradsko dramsko pozorište), "Ruža, uvela" (Pozorište "Bora Stanković", Vranje), "Vrapčić" (PULS teatar Lazarevac i Knjaževsko srpski teatar, Kragujevac) i "Hipnoza jedne ljubavi" (Zvezdara teatar, Beograd).

U žiriju, pored Mire Banjac, su i glumci Ljiljana Stjepanović i Irfan Mensur, dobitnik nagrade za glumačko ostvarenje "Milosav Buca Mirković" na festivalu "Nušićevi dani".

Biće dodeljene sledeće nagrade: Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu, Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu, Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu, Zlatno zrno za glumačku bravuru, "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje festivala i nagrada za najbolju produkciju "Minja Obradović".

Osmišljen je i bogat prateći program, a kuriozitet je nastup ruskog Teatra na Vasiljevskom koji je prijateljski poklon aleksandrovačkoj publici.

#Aleksandrovac

#Festival

#Pozorište

'