AKTUELNO

Tradicionalna 59. Župska berba, koja će se održati od 12. do 15. septembra 2024. godine u Aleksandrovcu, i ove godine obećava nezaboravno iskustvo za sve posetioce.

Ova manifestacija, koja ima duboke korene u privrednoj, kulturnoj i turističkoj tradiciji, privlači goste iz svih krajeva Srbije i inostranstva.

Program ovogodišnje Župske berbe je bogat i raznolik. Posetioci će imati priliku da uživaju u izložbi poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije u Srednjoj školi „Sveti Trifun“, degustiraju čuvenu župsku ružicu sa jedinstvene Fontane vina, uživaju u dečjim predstavama na vinskom trgu, pogledaju Izložbu vinskih letopisa Srbije u Muzeju vinarstva i vinogradarstva i obiđu Zavičajni muzej Župe.

Jedan od glavnih događaja koji privlači pažnju posetilaca je tradicionalni međunarodni festival folklora, koji okuplja veliki broj učesnika iz okolnih zemalja, kao i scensko igračko-pevačko izvođenje Župske svadbe. Ovo su samo neki od razloga zašto vredi posetiti Aleksandrovac i uživati u čarima Župe, njenim vrhunskim vinima i kulinarskim specijalitetima.

Župska berba, poznata i kao Dani vina, slavi više od pet decenija bogatstvo plodova koji rastu u ovoj vinogradarskoj regiji, u čast grožđa, vina, sunca i truda vrednih Župljana. Fontana vina, sa koje poteče božanska ambrozija, jedan je od simbola ove manifestacije koja se održava još od 1963. godine.

Posetioci će moći da prošetaju i Vinskom ulicom, smeštenom duž cele pešačke zone, gde će najbolji vinari i vinogradari ovog kraja ponuditi svoja vina, rakije i druge proizvode. Vinska ulica je izuzetno primamljiva svim gostima manifestacije, pružajući im priliku da otkriju najbolje što Župa ima da ponudi.

Dođite i posetite blagorodnu Župu, uživajte u njenim jedinstvenim vinima, raznovrsnim sadržajima i osjetite duh tradicije koji živi u svakom kutku ove prelepe regije.