AKTUELNO

Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama. Jedna od najposećenijih kulturnih manifestcija održava se od 17 do 1 sat iza ponoći.

Noć muzeja biće održana na 67 lokacija, od čega 12 premijernih i 136 dešavanja samo u Beogradu.

Foto: Promo

1. ZAVIRITE U FROJDOVU SOBU

Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju zanimljivosti o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, moraju obavezno da svrate u Doktorovu kulu.  U okviru Noći muzeja tamo će dobiti priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, kabinete u kojima su radili, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz, fotografije njihovih čuvenih pacijentkinja, saradnica i životnih saputnica.

Foto: Promo

2. TAJNO NASLEĐE

Zemlja partner 14. Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu "Tajno nasleđe" koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u UK Parobrod, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom.

Foto: Promo

3. VRATITE SE U ŠEZDESETE I ZAPLEŠITE

Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, u Noći muzeja će se plesati u stilu ranih šezdesetih i brilijantina a sve to na MTS plesnom podijumu. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugija-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba. Događaj će svojim prisustvom uveličati i sportski asovi.

Foto: Promo

4. MESTO KOJE JE VIDEO CEO SVET

Tokom svoje 80 godina duge istorije, Beogradski sajam je ugostio sve viđene i one koji su želeli da budu viđeni. U 14. Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba fotografija i umetničih slika "Mesto koje je video ceo svet" kroz koju će posetioci moći da se podsete najvećih utakmica, koncerata, skupova i pozorišnih predstava koje su održane na Sajmu, ali i posete Josipa Broza Tita i Kraljice Marije ovoj ustanovi.

Foto: Promo

5. JEZIVO ZABAVNO - SKELETI ŽIVOTINJA

Posetiocima će svoja vrata otvoriti i Fakultet veterinarske medicine. Najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita preko konja pa do sitnijih životinja biće predstavljeni u ovom magičnom ambijentu. Specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja.

Foto: Promo

Sinagoga, beogradski krivi toranj, najstariji trolejbus...

Jedan od najstarijih Kurana iz 16. veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. Vođene ture kroz "krivi toranj beogradski" čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog u Noći muzeja. Beogradska Sinagoga biće specijalno otvorena samo 20. maja, a sve avanture velikog Samija, simbola Beo Zoo Vrta ispričane ove majske noći.

Foto: Promo

Ulaznice će važiti i kao karta za gradski prevoz

Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 dinara. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.

Sve je počelo 2005. godine

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

#Beograd

#Noć Muzeja

'