AKTUELNO

Na današnji dan rođen je vojvoda srpske vojske Živojin Mišić,učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovođa Prvog svetskog rata.

1427 - Umro je srpski vladar i pisac Stefan Lazarević,nazvan Stefan Visoki, knez od 1389. do 1402. potom despot, sin knezaLazara Hrebeljanovića. U prvo vreme vladao je očevim zemljama uzpomoć majke kneginje Milice i do 1402. priznavao je vlast turskogsultana Bajazita I, na čijoj se strani borio u bitkama na Rovinama1395. kod Nikopolja 1396. i kod Angore 1402. Sultan mu je pokloniooblast Vuka Brankovića sa Prištinom i Peći. Posle poraza Bajazitakod Angore od strane Tamerlana, osamostalio se i približio Ugarskojod koje je 1403. dobio Mačvu i Beograd koji je proglasioprestonicom a 1421. nasledio je Zetu. Godine 1412. objavio je Rudarskizakonik, važan pravni spomenik koji sadrži i statut grada NovoBrdo (najznačajniji rudnik srednjovekove Srbije). Podigao jemanastir Manasiju, okupljao učene ljude i literate, nezavisno odporekla, poput Konstantina Filozofa. Podsticao je prepise i prevodeknjiga, i sam se bavio književnošću - napisao je poslanicu"Slovo ljubve", delo neprevaziđene književne vrednosti. Sa grčkogje preveo "(Povest) O budućim vremenima", napisao je "Nadgrobnoridanje nad knezom Lazarom", i "Natpis na kosovskom stubu". Srpskapravoslavna crkva ga je proglasila za svetitelja.

1545 - Brod "Meri Rouz", ponos ratne flote engleskog kraljaHenrija VIII, potonuo je u kanalu Solent između obale južneEngleske i ostrva Vajt, odvukavši u smrt više od 700 ljudi.

1814 - Rođen je američki pronalazač Semjuel Kolt, premačijem je prezimenu nazvan revolver koji je konstruisao.

1819 - Rođen je švajcarski pisac Gotfrid Keler, najvećipripovedač nemačkog govornog područja u Švajcarskoj. Originalnimplastičnim stilom s istančanim humorom i simpatijama je opisivaomale ljude njegove rodne Švajcarske, sitne građane, katkad igroteskne likove. Dela: zbirke pripovedaka "Ljudi iz Zeldvile","Ciriške novele", "Sedam legendi", "Epigram", romani "ZeleniHajnrih", "Martin Zalander".

1834 - Rođen je francuski slikar, grafičar i vajar IlerŽermen Edgar Dega, virtuozni crtač, slikar kojeg je najvišezanimala živost i raznovrsnost pokreta. U početku realista,kasnije se približio impresionizmu. U uljanoj tehnici izradio jeviše sjajnih portreta, naročito u mladosti, kasnije se višeslužio pastelom. U zrelom dobu radio je gotovo isključivo figure(ciklusi "Balerina", "Kupačica", "Pralja") a potkraj života isitne figure u vosku i glini.

1855 - Rođen je vojvoda srpske vojske Živojin Mišić,učesnik svih ratova Srbije od 1876. do 1918, jedan od najbriljantnijih vojskovođa Prvog svetskog rata. Vojno obrazovanjestekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu i austrijskojStreljačkoj školi, a na Vojnoj akademiji u Beogradu od 1898. do1904. predavao je strategiju. U srpsko-turskim ratovima od 1876. do1878. uspešno je komandovao bataljonom, kao i u Srpsko-bugarskomratu 1885. a 1904. je penzionisan zbog sumnje da je neprijateljskiraspoložen prema oficirima-zaverenicima koji su 1903. ubili kraljaAleksandra Obrenovića. Zbog situacije u kojoj se Srbija našlaposle austrougaske aneksije Bosne i Hercegovine aktiviran je 1909.U Prvom balkanskom ratu iskazao se kao sjajan strateg i jedan jeod najzaslužnijih za pobedu nad Turcima 1912. u Kumanovskoj bici.U Balkanskim ratovima i na početku Prvog svetskog rata bio jepomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande. Na sopstvenu molbu15. novembra 1914, tokom Kolubarske bitke, postavljen je zakomandanta Prve armije koja je zapala u veoma tešku situaciju.Uspeo je izuzetnim taktičkim potezima da zaposedne Suvoborskigreben, a potom energičnim dejstvima potpuno razbije austrougarsketrupe. Kolubarska bitka, posle koje je Mišić dobio čin vojvode,bila je sukob 300.000 austrougarskih vojnika sa 120.000 srpskihvojnika. Kao načelnik štaba Vrhovne komande srpske vojske rukovodioje 1918. pripremama za proboj Solunskog fronta i potom nezadrživomofanzivom srpske vojske. Proboj Solunskog fronta koji je izvršilasrpska vojska doveo je do kapitulacije prvo Bugarske iAustro-Ugarske, a zatim i drugih, što je dovelo do pobedesaveznika u Prvom svetskom ratu. Dela: "Strategija", "Srpsko-turskirat". Preveo je "Taktiku" Vilijema Balka. Posthumno su objavljenanjegova sećanja: "Moje uspomene".

1866 - Umro je nemački matematičar Georg Fridrih Bernhard Riman, koji je otvorio nove pravce razvitka matematike i njeneprimene u fizici i mehanici. Značajno je doprineo matematičkojanalizi, posebno teoriji kompleksnih funkcija, teoriji parcijalnihjednačina, geometriji, teoriji brojeva. Njegovo ime nosi nizmatematičkih pojmova: Rimanov integral, Rimanova diferencijalnajednačina, Rimanova površ, Rimanova sfera, Rimanova funkcija,Rimanova geometrija.

1870 - Odgovarajući na uvredljivu depešu kancelara Otafon Bizmarka, koji je priželjkivao rat u želji da slomi prevlastFrancuske u Evropi i ubrza ujedinjenje Nemačke pod vođstvomPruske, francuski car Napoleon III je Pruskoj objavio rat. PorazFrancuske u ovom ratu označiće kraj takozvanog Drugog carstvai okončanje bonapartističkih tradicija.

1877 - Engleski teniser Spenser Gor pobedio je u finaluprvog turnira u Vimbldonu.

1883 - Na brdu Stražilovo iznad Sremskih Karlovacasahranjeni su posmrtni ostaci srpskog pisca Branka Radičevića,30 godina posle njegove smrti u Beču. Bio je to povod za velikunacionalnu manifestaciju Srba sa teritorije tadašnje Austro-Ugarskemonarhije.

1893 - Rođen je ruski pisac Vladimir Vladimirovič Majakovski, utemeljivač ruskog futurizma, koji je uticao na brojneruske i evropske pesnike. Dela: zbirke pesama i poema "Ja!", "VladimirMajakovski", "Oblak u pantalonama", "Rat i svet", "Čovek", "Svešto je napisao Vladimir Majakovski", "150.000.000", "Majakovski sesmeška", "Majakovski se smeje", "Majakovski se ruga", "Pesme orevoluciji", "O tome", "Vladimir Iljič Lenjin", "Dobro!", drame"Stenica", "Hladan tuš".

1896 - Rođen je škotski pisac Arčibald Džozef Kronin,u čijim je delima, prožetim blagim romantizmom i društvenomkritikom, opisan život rudara i britanske srednje klase. Dela:romani "Šeširdžijin zamak", "Citadela", "Zvezde gledaju s neba","Španski vrtlar", "Gospođa sa karanfilima", "Tri ljubavi","Pregršt raži", "Herojske godine", "Judino drvo", drama "Jupiterse smeje", memoari "Pustolovine u dva sveta".

1900 - Otvoren je pariski metro.

1918 - Nemci su počeli povlačenje preko reke Marne, poslepropasti ofanzive na Francusku u Prvom svetskom ratu.

1936 - Umro je srpski geolog i političar Jovan Žujović,geolog svetskog glasa, utemeljivač geološke nauke u Srbiji,predsednik Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskoguniverziteta, član niza inostranih društava i akademija. Osnovaoje Srpsko geološko društvo, Mineraloško-geološki zavod ičasopis "Geološki anali Balkanskog poluostrva". Autor je brojnihradova iz oblasti geologije i prve geološke karte Srbije iJugoslavije. Bio je ministar prosvete i spoljnih poslova Srbije ijedan od osnivača Republikanske demokratske stranke. U politiku jeušao pod uticajem Živojina Žujovića i Svetozara Markovića.Dela: "Geologija Srbije I i II", "Topografska i petrografskageologija", "Opšta geologija".

1937 - U Beogradu su održane velike demonstracije povodompodnošenja Skupštini na ratifikaciju konkordata između Vatikanai Kraljevine Jugoslavije. U događaju nazvanom kasnije "Krvavalitija", žandarmerija je sprečila manifestacije sveštenstva imanje grupe vernika Srpske pravoslavne crkve. Konkordat koji je1935. sklopila vlada Milana Stojadinovića nije ratifikovan zbogpritiska javnog mnjenja. Prvi takav ugovor poznat kao "Vormskikonkordat" sklopili su 1122. papa Kalikst II i car "Svetog RimskogCarstva" Henrih V. Kraljevina Srbija je potpisala Konkordat saVatikanom 1914. Pod tim terminom podrazumevaju se pravni sporazumipojedinih država sa Rimskom stolicom, kojima se reguliše statusKatoličke crkve i njenih vernika.

1943 - U nameri da oslabe italijanski fašistički režim,saveznici su u Drugom svetskom ratu sa 700 aviona zasuli tovarimabombi aerodrome i vojne poligone u blizini Rima, što je imalostrahovite posledice na raspoloženje vojske, moral stanovništvai stav dvora.

1947 - Ubijen je burmanski predsednik vlade Aung San,tvorac moderne Burme (danas Mjanmar). Atentat su organizovalidesničari i izveden je tokom sednice vlade, kojom prilikom jeubijeno i šest ministara. Pre Drugog svetskog rata Aung San je bionajistaknutiji vođa nacionalnog pokreta za oslobođenje te zemljeod britanske kolonijalne uprave a 1942. u Tajlandu je osnovaoBurmansku armiju nezavisnosti. S Japancima je učestvovao uproterivanju Britanaca, nadajući se nezavisnosti zemlje, ali jeubrzo, uvidevši da će Japan izigrati pokret za nezavisnost,pokušao da organizuje antijapanski pokret otpora. Osnovao je 1944.Antifašističku ligu narodnog oslobođenja, koja je 1945. pomoglasaveznicima u oslobođenju Burme. Potom je predvodio širok pokretza dekolonizaciju i u aprilu 1947. sklapa sporazum s britanskomvladom, na osnovu kojeg je Burma šest meseci posle njegove smrtipostala nezavisna.

1956 - Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta Josip Broz,Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser potpisali su tzv. Brionskudeklaraciju kojom su osudili blokovsku podelu sveta, što je bioprvi korak ka stvaranju Pokreta nesvrstanosti.

1965 - Umro je korejski državnik Singman Ri, prvipredsednik Južne Koreje, koji je kao vođa Liberalne partije, poslepodele korejskog poluostrva, 1948. postao šef države. S vlasti sepovukao 1960. pod pritiskom studentskih protesta širom zemlje zbogizbornih manipulacija.

1974 - Španski diktator Francisko Franko privremeno jezbog bolesti predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975. posleFrankove smrti, postao kralj Španije.

1980 - U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre na kojimaje učestvovalo 6.000 sportista iz 80 zemalja, ali se više od 45država pridružilo SAD u bojkotu zbog sovjetske invazije naAvganistan 1979.

1992 - U eksploziji automobila-bombe u Palermu ubijen jePaolo Borselino, vodeći italijanski sudija u borbi protiv mafije.

1996 - Predsednik Republike Srpske Radovan Karadžićpodneo je ostavku na sve javne funkcije.

2006 - U samoubilačkum napadu automobilom-bombom uneposrednoj blizini šiitske džamije Kufa, 160 kilometara južnood Bagdada poginule su 43 a povređene 64 osobe.

2006 - Libanski predsednik vlade Fuad Seniora izjavio je daje 300 lica ubijeno, 1.000 ranjeno, dok je pola miliona raseljenotokom izraelskog napada na Liban, i da će od izraelske vladetražiti odštetu zbog nemerljivog gubitka.

2010 - Umro je Dejvid Voren, australijski izumitelj,pronalazač "crne kutije". Voren je počeo da radi na takvomuređaju 1953. nakon učešća u istrazi nesreće jednogaviona. Reč je o napravi za snimanje podataka o letu avionakao i razgovora u pilotskoj kabini. Prototip koji se pojavio1956. australijska Uprava za civilno vazduhoplovstvo odbacilaje kao bezvredan. "Crna kutija" je danas obavezan, sastavni deosvih aviona.

 2014 - Baskijska separatistička grupa ETA saopštilaje da je rasfomirala "logističke i operativne strukture" kojeje koristila u oružanoj borbi, kao dalji korak ka potpunomrazoružanju. Predstavnici ETA-e naglasili su pritom da je njihovcilj "tranzicija od oružane konfrontacije ka demokratskoj".ETA se smatra odgovornom za smrt 829 osoba tokom četiridecenije bombaških i oružanih napada, a prestanak oružanih dejstava ta organizacija objavila je oktobra 2011.

 2019 - Ramuš Haradinaj, čelnik vlade privremenih institucijau Prištini, podneo je neopozivu ostavku. Kao razlog ostavke naveo jepoziv Specijalnog suda, koji ga je odredio kao osumnjičenog za zločine.

 2019 - Umro je Rutger Hauer, holandski filmski glumac.Hauer se globalno proslavio brojnim ulogama u mahom akcionim filmovima,poput filmova "Noćni sokolovi" ili "Bekstvo iz Sobibora" 1988, kadaje dobio nagradu "Zlatni globus". Najpoznatiji je po ulozi ubistvenogandroida u filmu "Blejd raner".

#Vremeplov