AKTUELNO

Na današnji dan jugoslovenski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca posle Drugog svetskog rata je izvršio samoubistvo.

1881 Rumunija je postala kraljevina, a kraljem je proglašen Karol I iz nemačke dinastije Hoencolern-Sigmaringen.

1892 Umro je najuticajniji američki pesnik 19. veka Volt Volter Vitmen (Walt Walter Whitman), autor zbirke "Vlati trave".

1893 Rodjen je Palmiro Toljati (Togliatti), jedan od osnivača i dugogodišnji generalni sekretar Komunističke partije Italije (1927-1964), pobornik policentrizma u komunističkom pokretu i utemeljivač koncepcije "italijanskog puta u socijalizam".

1913 Posle duge opsade, Bugari su u Prvom balkanskom ratu uz pomoć vojske Srbije osvojili turski grad Jedrene.

1914 Rodjen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams (Thomas Lanier Williams) Tenesi Vilijams (Tennessee), koji je stekao široku popularnost dramama ("Staklena menažerija", "Tramvaj nazvan želja", "Mačka na usijanom limenom krovu").

1923 Umrla je francuska glumica Sara Bernar (Sarah Bernhardt) koja je obeležila pozorišnu epohu kao najveća tragičarka svog doba. Uživala je izuzetnu popularnost i savremenici su je nazivali "božanska Sara".

1945 Posle teških borbi, američke trupe su u Drugom svetskom ratu osvojile pacifičko ostrvo Ivo Džima. Amerikanci su izgubili više od 4.500 vojnika, a 22.000 Japanaca su poginule ili su zarobljene.

1953 Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk (Jonas Edward) objavio je pronalazak vakcine protiv dečje paralize.

1971 Šeik Mudžibur Rahman (Mujibur) proglasio je Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1973 Umro je engleski pisac, glumac i pevač Noel Kauard (Coward). Svestrani majstor pozornice stekao je veliku popularnost svojim dramama, skečevima i muzičkim revijama ("Vrtlog", "Pali andjeli", "Laka vrlina", "Reč i muzika", "Privatni život").

1979 Predsednik Egipta Anvar el Sadat (Anwar) i premijer Izraela Menahem Begin (Menachem) potpisali su mirovni ugovor u Vašingtonu. To je bio prvi mirovni sporazum jevrejske države i jedne arapske zemlje.

1992 Bivši šampion teške kategorije u boksu, Majk Tajson (Mike Tyson) osudjen je na šest godina zatvora zbog silovanja.

1993 Savet bezbednosti UN izglasao je slanje 30.000 mirovnih trupa u Somaliju. To je bila dotad najveća i najskuplja mirovna operacija UN.

1993 Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu "Atelje 212" ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III", "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici" i u mnogim filmovima, među kojima je najzapaženija bila uloga u "Davitelju protiv davitelja".

1994 Osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

1997 U Kaliforniji je na raznim mestima nadjeno 39 slično odevenih tela pripadnika sekte "Rajska kapija" koji su izvršili masovno samoubistvo.

2002 U seriji zemljotresa koji su pogodili provinciju Baglan u Avganistanu poginulo je 1.000 ljudi.

2004 Japanski sud je presudom naložio Vladi i jednoj firmi da isplate 88 miliona jena odštete grupi Kineza primoranih da rade u Japanu tokom Drugog svetskog rata.

2006 Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini najviše glasova je osvojila Partija regiona premijera Viktora Janukoviča, na drugom mestu je bila "narandžasta heroina" Julija Timošenko, a Koalicija ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka (Naša Ukrajina Narodna samoodbrana) na trećem.

2011 U Londonu je protestovalo 100.000 ljudi, jer je vlada premijera Dejvida Kamerona u nastojanju da smanji budžetski deficit, smanjila javne troškove za 80 milijardi funti. Savet sindikata je ocenio da su to bile najveće demonstracije civilnog društva za više godina.

2015 Umro je švedski pesnik Tomas Transtremer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011. godine, jedan od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2018 U požaru nastalom u tržnom centru u ruskom gradu Kemerovu poginule su 64 osobe od kojih 41 dete.

2019 Evropski parlament podržao je direktivu kojom se od 2021. na nivou EU ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta odluka da li će se opredeliti za letnje ili zimsko računanje vremena.

#Vremeplov