AKTUELNO

Od 17 časova pa sve do jedan iza ponoći, pored Srbije, šetaće posetioci u 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja, čije je sedište u Parizu.

Noć muzeja, 14. po redu, čija je tema "Velike i male revolucije umetnosti i kulture", biće održana 20. maja u više od 40 gradova i mesta Srbije, a program će obuhvatiti 250 raznolikih dešavanja u 152 kulturne ustanove.

Najbogatiji sadržaj očekuje posetioce manifestacije Noć muzeja u Beogradu na 65 lokacija, od kojih su 12 noviteti.

Posetioci će imati priliku da izaberu svoju maršrutu između Viasat History neispričanih priča, moderne umetnosti i savremene kulture, grada sa stilom i vizijom, a na veliko zadovoljstvo Noći muzeja, zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u Beogradu, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Korejska umetnica He Sun Li kreirala je modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom, kojoj je čak i slavni Karl Lagerfeld posvetio kolekciju.

Foto: Promo

Na 50. godišnjicu od prvog izdanja romana "Majstor i Margarita", Mihaila Bulgakova, u Noći muzeja biće ekskluzivno predstavljena izložba o ovom "romanu nad romanima" i njegovom piscu. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice fotografa Jelene Martinjuk, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, u kojoj ona ilustruje roman.

Foto: Promo

Samo u Noći muzeja, posetioci će moći da pogledaju izložbu posvećenu Sigmundu Frojdu i Karlu Gustavu Jungu, njihovim revolucionarnim učenjima i uticaju koji su izvršili na kulturu 20. veka.

Noć muzeja u Srbiji će obuhvatiti 250 različitih dešavanja u 152 kulturne ustanove.

Osim u Beogradu, bogat sadržaj Noći muzeja očekuje i posetioce u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Senjskom Rudniku, Bačkoj Palanci, Velikom Gradištu, Dimitrovgradu, Somboru, Kosovskoj Mitrovici, Jagodini, Leskovcu...

#Noć

#muzej

'