AKTUELNO

Njih dvoje nisu imali dece, ali je su zato imali štićenicu o kojoj su brinuli.

Olga Stojković, inspicijentkinja Ateljea 212 i supruga Danila Bate Stojkovića, preminula je 10. januara u Beogradu, posle duge i teške bolesti.

Olga i Bata su se, inače, upoznali u pozorištu, a tek posle tri decenije venčali su se u strogoj tajnosti. 

Upoznali smo se u pozorištu, u zgradi Borbe. Ja sam ih sve sa klase prvo preslišavala, a onda gledala njihove diplomske predstave. Počela sam od garderobe, bila razvodnica i došla do scene, a fakultet sam okačila mačku o rep. Najbolji životni fakultet je život u pozorištu, a mi smo tamo bili više nego kod kuće. Venčali smo se posle mnogo godina od kako smo se upoznali i proveli zajedno 35 godina. Pred oltar smo stali tek kada se razboleo, a formalnost braka nam ništa nije predstavljala. Bilo je vrlo naporno pratiti ga. Bata je bio veoma privržen porodici, za njega je kuća bila najvažnija na svetu, mada je, moram reći, dugo živeo bećarskim životom. Ali, kad je rešio da se skući i smiri, onda je to poštovao. Govorio je: 'Kuća ni zbog čega ne sme da trpi.' Veoma je poštovao tradicionalne vrednosti, slavio slavu i Božić i veoma brinuo o braći i sestrama - izjavila je Olga u jednom od intervjua.

Foto: Printscreen YouTube/Dušan Stupar

Tokom cele karijere, Bata je bio veoma popularan, ali nikada nije hteo da daje intervje i da se fotografiše, već je sve to vešto izbegavao - te je tako doneo odluku da se u strogoj tajnost venča za Olgu Stojković.

Dugo smo bili zajedno, ali venčali smo se tek 1991. godine. Njegova sestra, inače pedijatar Vera Kaljević, zabranila mu je i rekla: 'Kad si čekao dosad da se venčaš s njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli.' Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Roma koji su govorili: 'Kume, izgore ti kesa', a on im je samo odbrusio: 'Marš u p... materinu'. Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo", prisetila se jednom prilikom supruga proslavljenog glumca.

Njih dvoje nisu imali dece, ali je su zato imali štićenicu o kojoj su brinuli.

Autor: K.R.

#glumac

'