AKTUELNO

Na gružanskim drumovima ovih dana može se videti neobična i do sada neviđena mašina.

Naime, iskusni mehaničar Zoran Stevanović, u ovom kraju poznatiji kao Žunja, napravio je od starih automobilskih delova neobično prevozno sredstvo koje pokreće helikopterska elisa.

Ova „ljuta mašina“ teško će ući u serijsku proizvodnju, ali će sigurno ući u anale gružanskog kraja kao vozilo koje koristi tri pogona: benzin, vodu i vetar.

Foto: TV Pink Printscreen

Ideja da napravi ovakvo vozilo Zoranu je došla u njegovoj mehaničarskoj radionici jer mu je, kako kaže, dosadilo da stalno popravlja iste stvari, pa je počeo da prikuplja delove po otpadima u Srbiji, ali i inostranstvu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Hteo sam da napravim mašinu koja nema transmisiju, što znači da nema menjač, nema poluosovine, nema kardan, nema diferencijal. Najviše para sam uzeo na te kvarove – kaže Stevanović kroz osmeh i dodaje da za 100 kilometara ovo vozilo potroši pola litra.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, njegovo vozilo ima motorče, jedan klinasti kaiš koji prenosi svu snagu iz motora na elisu.

Glavni pogon na ovom vozilu je helikopterska elisa i generator na vodu, a gorivo koje troši staje u flašicu od pola litra.

Foto: TV Pink Printscreen

- Elisa je original od helikoptera, nabavio sam je u Norveškoj – rekao je Stevanović i dodao da njegova mašina može da razvije brzinu od oko 80 kilometara na sat.

Zoran svoju „crvenu oluju“ sprema i za zimske uslove.

Foto: TV Pink Printscreen

- U magacinu imamo skije, onda se skidaju svi točkovi i montiraju se skije, tri komada i može da ide po snegu – otkriva Zoran. 

#Gruža

#Zoran Stevanović

'