AKTUELNO

Gradski menadžer je izrazio zadovoljstvo što je, u ime Grada Beograda, bio domaćin australijskoj ministarki.

Gradski menadžer Goran Vesić i australijska ministarka za međunarodni razvoj i Pacifik Končita Fieravanti-Vels posetili su u Beogradu izložbu srpskih rukotvorina i tradicionalnih zanata gde su poručili da su Srbija i Australija, iako geografski udaljene, zemlje koje imaju dobre odnose.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je, u ime Grada Beograda, bio domaćin australijskoj ministarki, ali i iskoristio priliku da se zahvali i ambasadorki Australije u Beogradu Džuliji Fini na svemu onome što radi u cilju promocije srpske kulture i tradicije.

- Njen posao je mnogo više od posla običnog ambasadora i ona je zajedno sa našim prijateljima iz NALED-a, između ostalog, otkrila i ovaj staparski ćilim, tradicionalnu srpsku rukotvorinu koji se može videti na ovoj izložbi - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

On je istakao da Grad Beograd zajedno sa NALED-om radi na tome da se u centru Beograda napravi etno galerija gde će žene iz raznih krajeva Srbije imati priliku da izlažu i prodaju svoje radove.

Na taj način turisti koji posete Beograd će tu moći da kupe nešto što je autentično i srpsko, dodao je Vesić.

Fieravanti-Vels je rekla da su Srbija i Australija, iako geografski udaljene jedna od druge, zemlje koje su povezane zbog velike balkanske dijaspore u Australiji.

Foto: Tanjug

- Postoji više hiljada građana Srbije koji žive u Australiji i koji su tu čak nekoliko generacija unazad... Srbi koji žive u Australiji su veoma uspešni u mnogim oblastima i zahvaljujemo im na doprinosu koji su dali Australiji - naglasila je ona.

Predsednica Upravnog odbora Etno Mreže Violeta Jovanović je navela podatak da je više od 50 odsto žena u ruralnim područjima i formalno nezaposleno i da imaju veoma malo prilike da iz veština koje poseduju ostvaruju prihod za sebe i svoje porodice.

Izložbu u beogradskom hotelu Envoj priredile su članice Etno mreže u saradnji za ambasadom Australije u Beogradu.

N.P.

#Australija

#Beograd

#Goran Vesić

#Srbija

'