AKTUELNO

Povodom otvaranja izložbe "Čistač“, u subotu 21. septembra, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, sa početkom od 6.23h ujutru biće održana konferenciji za medije na kojoj će umetnica Marina Abramović govoriti o svom stvaralaštvu, povratku u rodni Beograd, kao i o izložbi "Čistač“ kojom obeležava 50 godina karijere.

Konferencija će biti održana u svitanje, u 6.23 h u skladu sa konceptom izložbe "Čistač“, gde umetnica simbolično u zoru "čisti" svoju umetničku karijeru i arhivu svojih najboljih radova, nakon koje će biti organizovana vođena tura kroz izložbu.

Umetnici na konerenciji pridružiće se i kustos MSUB Dejan Sretenović zaslužan za kocept izložbe "Čistač", u Beogradu kao i Jerko Denegri savetnik na Beogradskoj fazi izložbe i domaćin kuće v.d. direktora Slobodan Nakarada.

Velika retrospektivna izložba "Čistač"svečano se otvara 21. septembra 2019. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i traje do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović– od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve.

Retrospektivna izložba "Čistač" a ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu "Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent izložbe Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

#Marina Abramović

'