AKTUELNO

Na 47. beogradskom filmskom festivalu FEST, koji će se pod sloganom "FEST bez zaštite" održati od 22. februara do 3. marta, biće prikazano rekordnih 125 premijernih ostvarenja, saopštili su danas organizatori.

Danas je u Skupštini grada održana prva pres konferencija povodom predstojećeg, 47. FEST-a, na kojoj su govorili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Damir Handanović, direktor Cebef-a, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, i Darja Bajić Božović, glavna producentkinja festivala.

Foto: Promo

Konferencija je počela minutom ćutanja u čast nedavno preminulog Dušana Makavejeva, u čijem znaku će proteći FEST. Glavna producentkinja festivala, Darja Bajić Božović, izjavila je da su vizuelni identitet i slogan ovogodišnjeg festivala- Bez granica, posvećeni ovom velikom umetniku kome će posthumno biti dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Foto: Promo

Foto: Tanjug

Damir Handanović, direktor Cebef-a, zahvalio se gradu Beogradu na podršci i izjavio da se nada velikoj posećenosti, kao i gostima iz inostranstva, budući da je ovo međunarodni internacionalni festival. Handanović je najavio da nas očekuje preko 500 projekcija u deset festivalskih dana, a Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, najavio je čak 125 premijernih filmova. On je zaključio da je francuska kinematografija veoma zastupljena, sa čak tri ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu, kao i da je ove godine značajan broj rediteljki prisutan u programu- dvadeset dve. Festival će otvoriti film Miljenica Jorgosa Lantimosa, dok će na zatvaranju biti prikazan film Oni (Loro) Paola Sorentina.

Foto: Promo

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavio je da odbor FEST-a od pre dva meseca radi u novom sastavu koji čine Dragan Karadžić, Dragan Jeličić, Miloš Đukelić, Damir Handanović i Ivan Karl, a glavni zadatak odbora biće da sistemski reši neke probleme na koje je FEST nailazio. Takođe je najavio da je Jugoslav Pantelić odabran za još jedan dvogodišnji mandat umetničkog direktora. Grad Beograd je ove godine izdvojio 35 miliona dinara za FEST, dok je na konkursu Ministarstva kulture odobreno 9 miliona dinara kao i prošle godine, izjavio je Karl. On se osvrnuo i na ovogodišnji izbor bioskopskih sala, od kojih svaka ima neko svojevrsno obeležje, pa je tako Sava centar kao i ranijih godina mesto za FEST gala, revijalne filmove i Oskarovce, dok je Kombank dvorana mesto budućnosti FEST-a koja je već počela pre četiri godine uvođenjem takmičarskog programa.

Foto: Promo

Umetnički direktor osvrnuo se na Glavni takmičarski program koji čine filmovi o kojima se ovih dana mnogo govori, a koji su odabrani mnogo pre nego što su ušli u trku za nagrade raznih akademija, udruženja i festivala (poput filma Kapernaum koji je nominovan za Oskara). Pantelić je izjavio da je program Srpski film konačno postao ono što je bila njegova zamisao- da u istoj ravni sa srpskim filmovima budu i manjinske srpske koprodukcije. "Značaj manjinskih koprodukcija je lako primetiti, ako pogledamo kako su u poslednjih nekoliko godina izgledali neki, neretko i glavni, programi najuticajnijih svetskih filmskih festivala." Kao najsvežiji primer istakao je srpsko-nemačku koprodukciju Bio sam kod kuće, ali koja će se takmičiti za Zlatnog medveda u Berlinu, a samo nekoliko dana kasnije u Beogradu će se takmičiti za Beogradskog pobednika.

#Fest

'