AKTUELNO

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke večeras je otvoren prvi festival jevrejskog filma u okviru koga će biti prikazano deset filmova iz arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Festival je otvorio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da je Jugoslovenska kinoteka jedna od naših najznačajnijih kulturnih institucija.

- Jevrejska zajednica Beograda mi je posebno draga i veoma sam srećan što je u vreme dok sam u prilici da učestvujem u rukovođenju Beogradom došlo do ponovnog uzdizanja jevrejske zajednice i njenog ponovnog učešća u životu grada. Sa ponosom možemo da kažemo da jevrejska zajednica posle puno decenija ćutanja, od velike nesreće koja se desila tokom Drugog svetskog rata, ponovo zauzima svoje mesto ne samo kao zajednica, već i u kulturnom i društvenom životu našeg grada - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Naveo je da je ponovno osnivanje Jevrejskog kulturnog centra veoma važno ne samo za jevrejsku zajednicu, već i za Beograd.

- Očekujemo da će taj kulturni centar obezbediti gradu mnoge važne kulturne događaje koji će biti visokog umetničkog dometa. Srećan sam što smo počeli sa ovom nadam se lepom tradicijom, sa festivalom jevrejskog filma, i verujem da će biti puno ovakvih kulturnih događaja koje ćemo imati zahvaljujući Jevrejskom kulturnom centru - rekao je Vesić i dodao: "Za sve što budete radili imaćete podršku grada Beograda".

Foto: Tanjug

Na otvaranju festivala je govorio i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić koji je istakao da kultura pripada svim ljudima ovoga sveta.

- Drago mi je da su tog stava i ljudi iz Jevrejskog kulturnog centra i Jugoslovenske kinoteke. Oni su se potrudili i za sve građane Beograda po prvi put organizovali ovaj festival - rekao je Ružić.

Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju prvog festivala jevrejskog filma na kome će, dodao je, biti prikazani filmovi koji su deo svetskog filmskog nasleđa.

- Drago mi je da smo, kao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, bili u mogućnosti da odgovorimo na inicijativu Jevrejskog kulturnog centra i odobrimo sredstva. Iako su ta sredstva bila skromna vidimo da su doprinela da se u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje jedan ovako značajan festival - rekao je ministar.

Konzul ambasade Izraela u Srbiji Noa Levi je rekla da ta ambasada veruje da je kultura jedna od najvažnijih spona među ljudima i da je zato važno što postoje događaji kao što je ovaj festival.

Foto: Tanjug

- Posebno nas raduje što je ovo festival koji se bavi jevrejskim nasleđem, tradicijom i načinom života. Sigurna sam da će publika uživati u ovoj selekciji filmova i nadam se da će ovo postati tradicija u Beogradu - rekla je ona.

Na otvaranju prvog festivala jevrejskog filma koji će trajati do nedelje, 27. januara, prikazan je jugoslovenski film iz 1960. godine "Deveti krug" koji je režirao France Štiglic.

#Film

#Goran Vesić

'