AKTUELNO

Predstavnici Vlade Srbije, naučnih institucija i kompanija danas na konferenciji Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisali 12 sporazuma o saradnji sa Kinom u oblasti inovacija.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je sa zamenikom generalnog direktora Odeljenja za nauku i tehnologiju Džđang provincije Cao Sina Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija

Popović je zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem potpisao i Memorandum o razumevanju između Kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Ministarstva nauke i prosvete i kompanije NetDragon Websoft Holdings o saradnji u oblasti razvoja i promocije Otvorene inovacione platforme.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji između Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Takođe, potpisan je Memorandum o razumevanju između Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj i Univerziteta u Novom Sadu, kao i Memorandum o razumevanju za naučno-istraživačku saradnju između Instituta tehničkih nauka SANU i Laserskog Instituta Akademije nauka Šandong.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o zajedničkom istraživanju na dizajniranju ispitivanja modela bolesti i biomarkera za ranu dijagnozu neuroloških poremećaja koji će realizovati Biološki institut Šandong Akademije nauka i Medicinski fakultet u Beogradu.

Centralna laboratorija za molekularno inžinjerstvo provincije Šandong i Institut tehničkih nauka SANU potpisali su okvirni ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti polimernih materijala i nanomaterijala.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu i rektor Čengdu Univerziteta za informacione tehnologije Su Čenghua potpisali su Sporazum o saradnji između dva univerziteta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Takođe, potpisan je i Sporazum o akademskoj razmeni i saradnji između Univerziteta u Šangaju i Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum između sangajskog farmaceutskog instituta Kineska akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja u oblasti izučavanja prirodnih produkata i dizajniranju novih lekova.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj laboratoriji između BGRIMM Tećnology Group , Univerziteta u Beogradu, HBIS Group Serbia Iron & Steel, kompanije Ziđin Bor Copper Bor i kompanije RONLY Holdings Limited.

Deklaraciju o globalnom ekosistemu inovacija i preduzetništva potpisali su NTP Crna Gora, BioSense Institut iz Novog Sada, Inovacioni Centar iz Banja Lukw, Biznis inkubator BIOS iz Osijeka, Biznis Inkubator iz Novog Sada, kompanija Shanghai Neobay Venture Capital, Centar za preduzetništvo Unevrziteta u Mičegnu, Šangajski zajednički institut Djao Tong i Univerzitet Pađađaran iz Indonezije.

#Kina

#Sporazum

#Srbija

'