AKTUELNO

Nakon održavanja 4. zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije, na čelu sa premijerima Anom Brnabić i Mirom Cerarom na Brdu kod Kranja, predstavnici dve vlade zaključili su četiri sporazuma o saradnji.

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević i njegov slovenački kolega Anja Kopač Mrak potpisali su Sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, kao i Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite na radu.

Foto: Tanjug

Ministri kulture Vladan Vukosavljević i Anton Peršak potpisali su Pismo o namerama za saradnju Slovenije i Srbije u oblasti filmske indrustrije.

Plan radnih konsultacija između ministarstava spoljih poslova Slovenije i Srbije, potpisali su državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Foto: Tanjug

U pododnevnom delu zvanične posete Sloveniji u Privrednoj komori u Ljubljani se održati Poslovni forum Slovenija - Srbija, na kojem će učestovati i premijeri dve države.

Prva zajednicka sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, druga 2015. na Brdu kod Kranja, a treća u Beogradu u oktorbru 2016. godine.

Prema stavu Vlade Slovenije ove zajedničke sednice u velikoj meri doprinose jačanju saradnje u resornim oblastima i postepenom rešavanju otvorenih pitanja.

Prema stavu Vlade Slovenije ove zajedničke sednice u velikoj meri doprinose jačanju saradnje u resornim oblastima i postepenom rešavanju otvorenih pitanja.

Foto: Tanjug

Vlada Slovenije je u zvaničnom saopštenju za medije ocenila da se zahvaljujući ovom vidu saradnje, na polju robne razmene, usluga, turizma i investicionih tokova među državama beleži se rast iz godine u godinu, a u perspektivi za dalji razvoj privredne saradnje su područja: zaštite životne sredine, digitalizacije, saobraćajne i energetske infrastrukture, turizma, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora…

Prema podacima Vlade Slovenije, u 2016. godini robna razmena među drzava dostigla je 1,24 milijarde evra, što predstavlja rekordnu vrednost u poslednjih 10 godina.

Robna razmena u prvih 10 meseci 2017. godine dosrtigla je vrednost od 1.1 milijardi evra, što predstavlja povećanje za 7.3 odsto u poređenju sa istim periodom 2016. godine.

Takođe, Srbija je ostala najveći primalac slovenačkih investiticja koje su usmerene u sve privredne sektore. Krajem 2016 godine slovenačke investicije u Srbiji iznosile su 1.01 milijardi evra, što je za 1,9 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

#Ana Brnabić

#Miro Cerar

#Sastanak

#Slovenija

#Srbija

#Vlada

'