AKTUELNO

Prema rečima resornog ministarstva, nova dodeljena sredstva data su pacijentima za lečenje u Londonu i Pragu.

U prvih deset dana oktobra, iz Budžetskog fonda Ministarstva zdravlja odobrena su sredstva u iznosu od oko 120.000 evra za lečenje dvoje malih pacijenata u inostranim zdravstvenim ustanovama. Radi se o bolestima koje se ne mogu uspešno izlečiti u Srbiji!

Prema rečima resornog ministarstva, nova dodeljena sredstva data su pacijentima za lečenje u Londonu i Pragu.

- Lekarska komisija Budžetskog fonda odobrila je sredstava u iznosu od 40.079 funti za dalje lečenje pacijentkinje M. M. u inostranoj zdravstvenoj ustanovi "Harli strit klinik" u Londonu, a po proceni troškova koju je dostavila ta klinika. Prijem pacijentkinje u ovoj klinici zakazan je za 12. novembar 2018. godine. Pored toga, sredstva u iznosu od 74.555 evra data su za nastavak lečenja pacijenta S. J. na klinici "Proton terapi" u Pragu - ističu u Ministarstvu zdravlja.

Oboljenja koja se leče u inostranstvu:

* cerebralna paraliza * teška oboljenja krvnih sudova mozga * bolesti lokomotornog sistema * hemato-onkološka oboljenja * stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece

Osim toga, predloženo je i da se sredstva u iznosu od 108.000 evra daju za još šest pacijenata obolelih od cerebralne paralize koji će lečenje nastaviti u Istanbulu. Pored toga, odobrena su i sredstva za slanje pet uzoraka u inostrane laboratorije radi dijagnostičkog ispitivanja.

Podsetimo, u 2018. godini odobren je 51 zahtev za lečenje, predloženo je da se pošalje 74 uzorka na genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostrane laboratorije i odobren je dolazak inostranog eksperta koji je u Univerzitetskoj dečjoj klinici izveo ortopedske intervencije kod tri pacijenta.

#Zlatibor Lončar

'