AKTUELNO

Saobraćajni inženjer i veštak Vladimir Simidžija i je prof. dr Krsto Lipovac, rekli su za NOVO JUTRO televizije PInk da je teško komentarisati pojedinačno svaku nezgodu, da je to stvar uviđaja i sudskog procesa, ali da je bitna tehička ispravnost vozila.

- Tehnički ispravno vozilo je ono koje je prešlo tehnički pregled. Teško je komentarisati pojedinačno svaku nezgodu, to je stvar uviđaja i sudskog procesa. Međutim, kada govorimo o tehničkoj ispravnosti vozila i o tehničkim pregledima, činjenica je da mi u prethodnom periodu nismo uspeli a uspostavimo sistem tehničkih pregleda koji bi garantovao da vozilo koje je prošlo tehnički pregled je zaista tehnički ispravno i može učestvovati u saobraćaju - rekao je prof.dr Krsto Lipovac.

On je rekao da postoji problem, kada se govori o konkretnim saobraćajnim nesrećama, da li je u tom konkretnom slučaju bila uključena ta parking kočnica, i da li je, kako kaže, vozač obezbedio vozilo od samog pokretanja.

Foto: TvPink Printscreen

- Ima nekoliko načina kako se vozilo obezbeđuje od samopokretanja, koje svaki vozač treba da zna, jer je prošao obuku. Ne treba ući u zabunu da su naša vozila izuzetno stara i da neštoi odstupamo od sveta. Naprotiv. Mi smo u zadnjih 20 godina, za nekih sedam ili osam godina smanjili prosečnu starost vozila. Danas je prosečna starost godina u Srbiji 11 godina - rekao je Lipovac.

Kako kaže, u Nemačkoj je prosečna starost vozila 10,3 godine.

- Ne treba preterivati, treba razdvojiti reklame od bezbednosti saobraćaja. Srbija više treba da se okrene ka održavanju postojećeg voznog parka koji je izuzetno dobra, gde smo mi za naš standard dostigli odgovarajući nivo - rekao je on.

POTPUNO OBEZBEĐENO VOZILO NA PARKING MESTU:

- Treba da ostane u brzini - Da se povuče ručna kočnica- Da usmeri točkove onako kako treba Tada vozilo nema nikakvu šansu da se pokrene.

Saobraćajni inženjer i veštak Vladimir Simidžija, rekao je da je sticajem okolnosti ispravnost ili neispravnost kočionog sistema vozila sada aktuelna, ali, kako kaže, ona ne zaslužuje toliku pažnju.

- Pitanje je da li je sve baš tako kako kažu. Mene sve upućuje na propuste koje prave vozači, manje vozila. Vozači dosta greše u brzini. Onda, nema ni strpljenja niti imaju naviku da potpuno obezbede vozilo na parking mestu - rekao je Simidžija.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne mogu kočnice u potpunosti da otkažu. Postoje dva kruga sigurnosti. Mada ako je na uzbrdici ili nizbdrici stalno je pod naponom i može da se dogodi da se pokrene, ako vozač nije postupio kako je morao - rekao je Simidžija.

Lipovac je rekao da ne misli da je tehnička ispravnost tako čest uzrok saobraćajnih nesreća.

- Postoje sad opet brojni slučajevi gde imamo tehnični neispravno vozilo koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, ali gde ta neispravnost nema veze sa samom nesrećom - Lipovac.

#Automobil

#Vozač

#tehnologije

'