AKTUELNO

U Banoštoru je danas otvorena tradicionalna manifestacija "Banoštorski dani grožđa", koja se 22. put održava u tom sremskom selu.

- Manifestacije poput 'Banoštorskih dana grožđa" imaju podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer su organizovane s ciljem da unaprede i dodatno razviju vinogradarsku i vinarsku proizvodnju - izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, koji je otvorio manifestaciju.

Više od dve decenije trajanja manifestacije, govore o značaju koji ovi dani, posvećeni berbi grožđa i proizvodnji vina imaju za Vojvodinu, za promociju vinogradarstva kao grane poljoprivrede i domećeg ruralnog turizma, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

On je naglasio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu od prošle godine po prvi put prepozano značaj direktnog investiranja u vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, i to kroz subvencinisanje podizanja novih zasada vinove loze, te nabavke stubova za ograđivanje vinogarada.

Takođe, prvi put se vojvođanskim vinarijama dodeljuju i bespovratna sredstva za nabavku opreme za proizvodnju vina.

- Poslednjih nekoliko godina zabeležen je intenzivan rast i razvoj vinogradarstva i vinarstva u Vojvodini, i mi to želimo, i moramo, da prepoznamo kroz naše mere - kazao je Radojević dodajući da će Pokrajina nastaviti sa značajnom podrškom vojvođanskim vinogradarima i vinarima sve dok Evropska unija, kroz IPARD program, ne prepozna ove poljoprivredne delatnosti.

On je još dodao da je za vinare i vinogradare u Vojvodini, odnosno za podizanje kvaliteta vina, značajno ulaganje Pokrajine od 17 miliona dinara u nabavku najsavremenijeg vinskog analizatora, koji je nalazi u Sremskim Karlovcima na oglednom poljoprivrednom dobru Departmana za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta.

- Sve analize koje Fakultet radi u tom analuzatoru, dostupne su našim vinarijama po veoma povoljnim uslovima - rekao je Radojević i dodao da će se na taj način, kroz zajedničku saradnju, sigurno podići i kvalitet naših vina, te da će biti bolje pozicionirana na domaćem i međunarodnom tržištu.

I u okviru ovogodišnjih "Banoštorskih dana grožđa" centralni deo manifestacije čini izložba vina.

Organizovan je i Mini privredni sajam na kojem je izloženo sve što je vezano za vinogradarstvo, od kalema pa do konačnog proizvoda. Istovremeno, posetioci su mogli da uživaju u svečanom defileu učesnika i tradicionalnom prikazu prerade grožđa na način na koji su to radili naši preci.

#Manifestacija

'