AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je opština Novi Beograd na zahtev Grada Beograda srušila bespravni objekat na Ledinama.

Ovaj objekat površine osamdeset kvadratnih metara nalazi se u Vlasinačkoj ulici i predstavlja ruglo tog naselja, na šta su ukazivali i građani koji stanuju u blizini, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

- Ovo je još jedan primer kako ćemo postupati kada su u pitanju bespravni objekti. Nećemo odustati i učinićemo sve da investitori i ne pomisle da grade bez dozvole jer na taj način ne samo da varaju državu i građane već i ugrožavaju njihovu bezbednost - rekao je Vesić.

Foto: Promo

Zamenik gradonačelnika je naglasio da su na ovaj bespravni objekat na Ledinama ukazali građani i da je odmah reagovano.

- Čim su nam građani ukazali na ovaj problem, mi smo odmah reagovali jer reč je o zelenoj površini koja je na ovaj način bila oduzeta građanima. Objekat je srušen, trenutno se uklanja šut i raščišćava plac, a grad Beograd će već sutra ograditi tu površinu i na tom mestu napraviti park za decu - rekao je Vesić i dodao da je prvobitna namena ovog zemljišta i bila da se na zelenoj površini izgradi park za decu, ali su bahatim ponašanjem investitora mališani iz ovog naselja ostala bez parka i sadržaja koji će im sada biti omogućen.

Foto: Promo

- Čim su nam građani ukazali na ovaj problem, mi smo odmah reagovali jer reč je o zelenoj površini koja je na ovaj način bila oduzeta građanima. Objekat je srušen, trenutno se uklanja šut i raščišćava plac, a grad Beograd će već sutra ograditi tu površinu i na tom mestu napraviti park za decu - rekao je Vesić i dodao da je prvobitna namena ovog zemljišta i bila da se na zelenoj površini izgradi park za decu, ali su bahatim ponašanjem investitora mališani iz ovog naselja ostala bez parka i sadržžaja koji će im sada biti omogućen.

Foto: Promo

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je obezbedio oko 300.000 evra za rušenje bespravnih objekata.

- Ovo je samo početak. Rušićemo sve bespravne objekte koji nemaju građevinsku dozvolu, koji su na javnim površinama i koji su primer bahatosti, otimanja držžavne imovine i vređanja građana - naveo je Vesić podsećajući da se od naknade za građevinsko zemljište grade vrtići, škole i sva potrebna infrastruktura u gradu.

Foto: Promo

On je podsetio da oni koji legalno grade plaćaju doprinose za građevinsko zemljište i poreze, od čega se grade vrtići, škole, puteve, kanalizacija, vodovod. Kako je istakao, problem sa divljom gradnjom je i u tome što ne postoji nikakva kontrola šta se radi.

- Projekte koji se bespravno grade niko ne proverava, te zgrade nisu sigurne, a njima se opterećuje i postojeća infrastruktura. Ljudi koji bespravno grade ne rade ništa od toga, već opterećuju infrastrukturu - kazao je Vesić.

Foto: Promo

On je dodao da je bespravna gradnja krivično delo i da će se Grad bespoštedno, zajedno sa svim državnim organima uključiti u rešavanje ovog problema jer svi koji bespravno grade, oštećuju gradski i republički budžet.

Foto: Promo

Foto: Promo

#Beograd

#Goran Vesić

#Rušenje

'