AKTUELNO

Ova biljka leči sve viruse i bolesti modernog doba.

Zdrava svojstva kiselog kupusa odavno su poznata svima. Može se spremati na različite načine, služi se i kao salata, a često se koristi i kao lek.

Ono što je manje poznato jeste da je moreplovac Džejms Kuk svoju posadu hranio kiselim kupusom za prevenciju od opasne bolesti.

Ova biljka je izuzetno lekovita. 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Kupus je bogat i vitaminom A, folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, natrijumom, balasnim materijama i belančevinama. Odličan je izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Foto: Printscreen Youtube

Ono što malo ko zna jeste da je crveni kupus čak do sedam puta lekovitiji od belog, a njegova boja ukazuje da sadrži i lekovite antocijanine.

Lek za probavni trakt

Kiseli kupus je odličan probiotik. On je izvorna fermentisana hrana bogata probiotičkim kulturama. Veoma je koristan u lečenju crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Takođe ubrzava metabolizam što pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Foto: Pixabay.com

Zaceljuje rane i opekotine

Ova biljka pospešuje zarastanje rana, a odličan je za ublažavanje reume i upale vena. Može se koristiti i za ublažavanje crvenila na koži usled različitih alergijskih upala, opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Jednostavno se koristi: Na obolelo mesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Dobar je i za glavobolju.

Blagodeti soka kiselog kupusa

Rasol – sok kiselog kupusa – ima mnogo povoljnih dejstava. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Pored toga, odličan je i za mamurluk. Takođe, leči i nagluvost, tako što se vata natopi u rasol, pa stavi uveče u uvo.

Kiseli kupus u kulinarstvu

Da biste iskoristili sve hranjive materije u kiselom kupusu, konzumirajte ga sirovog, kao i njegov rasol. Najzdraviji je u obliku salate uz dodatak bundevinog ulja. Osim toga, možete ga kuvati, pržiti, peći, dinstati i kombinovati sa žitaricama, na primer ječmom.

Foto: Pixabay.com

Priprema kiselog kupusa

Foto: Pixabay.com

S.A.

#Bolest

#Kupus

#Vitamini

#Zdravlje

'