AKTUELNO

Džeparoši su profesionalci u svom poslu, zato poslušajte savete.

Ovo su najčešće greške koje vas čine lakom metom za lopove u gradskom prevozu:

– Nosite novac u zadnjem džepu pantalona

Ovo je najčešće slučaj kod mučkaraca bilo da je u pitanju novčanik ili samo novac. Koliko god vi mislili da ćete osetiti da neko pokuša da vam izvuče nešto iz džepa, niste svesni koliko pojedini lopovi imaju "laku ruku". A vi ste njima, zbog svoje samouverenosti, prilika za laku i slatku zaradu.

– Nosite torbicu oko pojasa

Opet, i ovo važi za muškarce. Popularna torbica koju veliki broj muškaraa nosi oko pojasa možda deluje sigurno (jer sve vreme možete da je držite bar jednom rukom) ali onog momenta kada uhvatite za šipku važe dragocenosti ostaju nezaštićene.

– Nosite novčanik u džepu sakoa

Bilo da je u pitanju spoljašnji ili unutrašnji džep sakoa situacija je slična kao i sa torbicom oko pojasa - čim se uhvatite za šipku, ova mesta postaju laka meta za džeparoše.

Foto: Wikipedia

– Držite torbu/ranac "na izvol'te"

Ako držite torbu ili ranac na leđima, realna je opasnost da nećete osetiti kada ih neko vešto otvori i isprazni bar prednje džepove ako ne i sve ostalo.

– Nosite torbu preko prsa tako da vam stoji na boku

Ni ovo nije naročito mudro jer će svaki veštiji lopov uspeti da se progura baš do vas i u gužvi pročeprka po vašoj torbi, a da vi to uopšte ni ne primetite.

– Preturate po džepovima i torbi tokom vožnje

Zvuči ludo, ali iskusni lopovi su pravi psiholozi i čitaju vas kao ovorenu knjigu. Ako se stalno pipkate po džepovima i preturate po torbi tokom vožnje zaključiće da nosite nešto vredno i prilepiće se za vas čekajući svoju priliku.

– Gledate u jednu tačku i ne reagujete na dešavanja u autobusu

Misli vam lutaju, rastrojeni ste i niste usredsređen na svoje stvari. Ovo vas čini lakom metom za krađu.

Šta možete da uradite da se zaštitite od lopova u gradskom prevozu?

– Držite novačanik u torbi koju ćete u pravozu staviti ispred vas i zatvoriti rajsferšlus

Najsigurnije je još i prebaciti ruku preko torbe.

– Novac uvek držite u novčaniku

Ne nosite pare van novčanika. Čak i ako osetite da vas neko džepari i uhvatite lopova "na delu" teško ćete dokazati da vas je pokrao. On će reći da je novac njegov i da vam nije ni pipnuo novčanik, a ovo drugo će zapravo i biti istina.

Foto: Pixabay.com

– Ako već nemate torbu novčanik nosite u prednjem džepu pantalona

Ovo uglavnom važi za muškarce. Ako već nemate običaj da nosite neku mušku torbu ne držite novčanik u zadnjem nego u prednjem džepu pantalona. Odatle će vam ga mnogo teže izvući.

– Obratite pažnju na ljude oko vas

Nije poenta u tome da postanete paranoični i da zagledate sve saputnike u prevozu, ali džeparoši se ipak mogu odati po nekim sitnim detaljima. Oni neoskusni će biti nervozniji, meškoljiće se i pribijati uz svoju "žrtvu", a često će imati i nešto prebačeno preko ruke jer im je to neophodno da sakriju novčanik kada ga jednom ukradu.

– Ne držite zajedno novac i dokumenta

Ako se već dogodi najgore i ukradu vam novčanik, mnogo više od gubitka para iznerviraće vas činjenica da sada sva dokumenta i kartice morate da poništavate i onda vadite ponovo. Zato ovo drugo nikada ne nosite u novčaniku zajedno sa novcem.

I. P.

#Autobus

#GSP Beograd

#Krađa

#Policija

'