AKTUELNO

Do maja ove godine u porodičnom nasilju ubijeno je devet starijih žena, a taj podatak nas obavezuje da još posvećenije radimo na suzbijanju nasilja nad starijim osobama, poručila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Paunović je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima, istakla da je važno usmeriti pažnju na njihove potrebe i probleme.

Ona je dodala da to, između ostalog, podrazumeva i otklanjanje uzroka nasilja i rad na poboljšanju efikasnosti institucija nadležnih za pružanje zaštite, pomoći i podrške.

Podsetila je na podatke iz 2017. godine, gde je među 28 ubijenih žena, devet bilo starije od 60 godina, i ukazala da su stavovi o nasilju nad starijima tek od skoro počeli da se menjanju.

Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa NVO organizacijom Amity, nastaviće kampanju zaustavljanja nasilja nad starijim ženama kroz realizaciju projekta

- Prepoznajmo nasilje nad starijim ženama i sprečimo ga - navodi se u saopštenju kancelarije.

Prema rečima direktorke Paunović, osnovni cilj projekta stvaranje bezbednog okruženja za starije žene, unapređenje stepena tolerancije prema njima i suzbijanje akata zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja.

U kalendaru Ujedinjenih nacija odlučeno je da 15. jun bude označen kao Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama a Srbija, kao i druge zemlje članice UN-a, obeležava ovaj datum.

#Suzana Paunović

'