AKTUELNO

Rekonstrukcija vrtića "Lane" na Zvezdari je završena, radovi su koštali 35 miliona dinara, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio da će ove godine biti otvoren novi vrtić u zemunskom naselju Altina.

- Sada imamo mnogo više dece u vrtićima nego pre nekoliko godina - rekao je on novinarima i naveo da je rekonstrukcija vrtića "Lane" primer kako zajedno rade Vlada Srbije i Grad Beograd, te da je rekonstrukciju finansirala vlada preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima koja je za to izdvojila 35 miliona dinara.

Vrtić "Lane" je otvoren 1979. godine i u njega ide 177-oro dece, rekao je Vesić i dodao da taj vrtić potpuno rekonstruisan i da sada izgleda kao nov.

- Nastavljamo da radimo na širenju mreže vrtića. Tokom ove godine otvorićemo novi vrtić u zemunskom naselju Altina - istakao je Vesić i podsetio da je, osim toga, potpisan ugovor sa opštinom Vračar o pretvaranju aneksa zgrade te opštine u vrtić čime više neće postojati lista čekanja na mesto u vrtiću u toj opštini.

Foto: Tanjug

Vesić je naveo i da će se nastaviti sa projektom "Mreža škola" u okviru koga će neki od školskih objekata koji se više ne koriste delimično ili potpuno biti pretvoreni u vrtiće.

- Očekujemo da na taj način do kraja godine dobijemo najmanje još 1.000 mesta za decu u vrtićima, a možda i više - rekao je Vesić i podvukao da je cilj Grada Beograda da do 2022. godine nijedno dete ne čeka na mesto u vrtiću.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je rekao da je jedan od primarnih ciljeva da u naredne četiri godine Beograd bude grad u kojem neće postojati lista čekanja na mesto u vrtiću.

Foto: Tanjug

- Osim toga, cilj nam je da u narednim godinama, pored izgradnje novih, rekonstruišemo što više postojećih vrtića i da na taj način podignemo kvalitet boravka naše dece u predškolskim ustanovama - rekao je Gak i precizirao da u Beogradu u državne vrtiće trenutno ide 58.500 dece, a u privatne 14.500.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije Marko Blagojević rekao je da je cilj rekonstrukcija što više ovakvih objekata širom Srbije.

Foto: Tanjug

- Radi se više stotina ovakvih objekata u 89 gradova i opština. Imamo gotove objekte baš kao što je ovaj i radimo ih tako da izgledaju kao potpuno novi, funkcionalni, bezbedniji i energetski efikasniji nego ranije. Taj posao zapoceli smo pre godinu i po dana i trajaće sve dok i poslednji objekat ne bude obnovljen - rekao je Blagojević i istakao da se ne pravi razlika da li se objekti nalaze u seoskim ili gradskim sredinama.

#Goran Vesić

#Vrtić

'