AKTUELNO

On je istakao da uspomena na borce, koji su položili živote za Otadžbinu, nikada neće izbledeti.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja 102. godine od Kolubarske bitke u Spomen-hramu sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja vojnih počasti, general Diković je podsetio da je to mesto svedočanstvo o podnetoj žrtvi za jednu briljantnu istorijsku pobedu malog balkanskog naroda nad moćnom carevinom u Prvom svetskom ratu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ovo je prilika da se setimo podviga naših predaka, heroja Prvog svetskog rata, da odamo počast svim znanim i neznanim borcima koji su položili svoje živote za odbranu Srbije. Pre 102 godine, čitava tadašnja Srbija, od Užica i Čačka, do Lazarevca i Beograda, bila je poprište velike Kolubarske bitke - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Kolubarskoj bici ostvarena je jedna od najvećih pobeda u srpskoj ratničkoj istoriji - pobeda ispisana imenima više od 250 hiljada srpskih vojnika koji su u njoj učestvovali, imenima 22 hiljade poginulih, 91 hiljade ranjenih i 19 hiljada zarobljenih - kojima smo, kako je dodao, večno zahvalni, odajemo dužno poštovanje i čijim se senima klanjamo, navodi se u saopštenju.

On je ukazao da je otadžbina za srpskog vojnika uvek bila svetinja tokom minulih vekova, a tako je, kako je istakao, i danas i tako će biti u vremenu koje dolazi.

Načelnik Generalštaba je poručio da pripadnici Vojske Srbije imaju uzore u srpskim vojskovođama i vojnicima iz Prvog svetskog rata.

I. P.

#Lazarevac

#Ljubiša Diković

#godišnjica

'