AKTUELNO

Evropski ministri pozdravili su nedavne dogovore o primeni sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama.

Slovačko predsedavanje u ime Saveta ministra EU, pozvalo je kosovske vlasti da brzo i u dobroj volji primene dogovor o formiranju Zajednice srpskih opšština i sarađuju sa Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK. - Kosovo se poziva da brzo i u dobroj volji primeni sve prethodno dogovoreno, što se posebno odnosi na formiranje Asocijacije/ Zajednice srpskih opšština, ali i da se konstruktivno angažžuje u formulaciji i primeni budućih dogovora sa Srbijom - navodi se dokumentu izdatom posle Saveta ministara EU.

Evropski ministri iznose očekivanja da će se dogovoreno u oblasti pravosuđa, kao i otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici, obaviti tokom januara naredne godine.

Savet podseća da je napredak u okviru dijaloga bio usporen u prvoj polovini ove godine i navodi da će nastaviti da prati zalaganje Kosova u cilju vidljivog i održivog napretka normalizacije odnosa sa Srbijom, kako bi i Srbija i Kosovo nastavili svoje evropske puteve, bez da se međusobno blokiraju na tom putu.

U dokumentu koji je, umesto zaključaka Saveta ministra, izdalo slovačko predsedavanje EU, kosovske vlasti su pozvane da sarađuju sa Specijalnim sudom za ratne zločine bivše OVK.

Pozdravljena je činjenica da je Kosovo ispunilo preostale obaveze kada je reč o uspostavljanju Specijalne komore i Kancelarije specijalnog tužilaca za ratne zločine, koji bi trebalo da istraže navode o zločinima počinjenim tokom i posle sukoba 1999. godine.

-Sve vlasti na Kosovu bi trebalo da se povinuju njihovim zahtevima za saradnju - navodi se u zvaničnom dokumetu Slovačkog predsedavanja.

S. M.

#EU

#Kosovo

#ZSO

'