AKTUELNO

Evropska komisija smatra da Srbiji i Kosovu treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, rekla je danas portparolka Komisije Maja Kocijančić.

Kocijančić je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da Evropska unija kao posrednik u dijalogu ne može komentarisati moguće elemente sporazuma, ali da će nastaviti da intenzivno radi s obe strane na sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica.

Portparolka Komisije je više puta ponovila da "trajno rešenje znači izvedivo, održivo i realistično rešenje u skladu s međunarodnim pravom".

Na ponovljena pitanja novinara da li EU prihvata promenu granica, zamenu teritorija i etnički čiste teritorije, Kocijančić je rekla da ne želi da ulazi u spekulacije i detalje "u ovoj poslednoj fazi dijaloga koja je počela prošlog leta".

- Treba im dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma sveobuhvatnoj normalizaciji. Kao neko ko posreduje mi ne možemo ulaziti u ili komentarisati moguća elemente, ali ćemo nastaviti da intenzivno radimo s obe strane na ovom sveobuhvatnom i održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica - rekla je Kocijančić.

Ona je rekla da su dve strane izrazile šta smatraju prioritetima, kao i da je bilo mnogo izjava, i tokom proteklog vikenda.

- Mnoge stvari su rečene, rasprave u dijalogu kojim posreduje EU i dalje traju. I zato je prerano je reći šta će tačno podrazumevati taj dogovor - rekla je portparolka Komisije Maja Kocijančić i dodala da rešenje mora biti u skladu s međunaordnim pravom.

Dodala je da je komesar za proširenje Johanesa Hana rekao da je dobio uveravanja predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, da će sporazum biti specifičan i krojen po meri odnosa Srbije i Kosova, a ne presedan.

Portparolka Komisije je rekla da i da ne želi da ulazi u spekulacije o poziciji EU ili pojedinih članica na sporazum Beograda i Prištine.

Ona je navela da je najviši prioritet EU zajedničko delovanje na trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu.

#Dijalog

#EU

#Kosovo

#Srbija

'