AKTUELNO

Učesnici šetnje Beogradom nosili su plakate: "Oni koji ne pamte prošlost prinuđeni su da je ponavljaju", kao i "Svako ima pravo na život, slobodu i bezbednost".

Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu (CIEH), Savez jevrejskih opština Srbije, Savez antifašista Srbije, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je danas šetnju Beogradom, povodom obeležavanja 75 godina od deportacije jevrejskih i romskih žena i dece u logor na Sajmištu.

Komemorativni program "Stazama sećanja" počeo je okupljanjem ispred vrtića Skadarlija koji se nalazi na uglu ulica Džordža Vašingtona i Dalmatinske , gde se 1941. nalazilo sedište "Policije za Jevreje i Cigane", a odakle su potom žene i deca deportovani u logor na Sajmištu.

Foto: Tanjug

Povorka od 60 ljudi koja je na rukama imala žute trake, potom je u pratnji policije krenula ka Trgu Republike i Doma Vojske, gde je nekada bilo sedište Generalštaba, pa zatim preko Brankovog mosta do Sajmišta gde su čitana pisma bivših logorašica i ostavljene nošene žute trake u znak sećanja na stradale žrtve.

Predstavnik Centra za istraživanje i edukaciju Nikola Radić kazao je da su nemački okupatori između 8. i 12. decembra 1941, veliki broj žene i dece jevrejske i romske nacionalnosti sproveli u logor na Sajmištu, i da su već u maju 1942. skoro svi oni bili ubijeni.

- Smatramo da bi današnji dan, Dan ljudskih prava, trebali da koristimo i kao Dan sećanja na ove nastradale i da ovakvim komemorativnim skupovima u budućnosti podsećamo na ove događaje iz naše istorije koji ne smeju da se zaborave - kazao je on.

S. P.

#Beograd

#Jevreji

#godišnjica

#žrtve

'