AKTUELNO

Vojnim svečanostima, Dan Vojske Srbije danas je obeležen u jedinicama, komandama i ustanovama širom Srbije.

Vojna svečanost povodom Dana Vojske Srbije održana je danas u kasarni "Banjica 2", a uručene su i nagrade pojedincima koji su se istakli rezultatima u obavljanju službe u komandama jedinica vojske.

Foto: Tanjug

Svečanosti koja je održana u susret predstojećem prazniku prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, kao i bivši načelnici Generalštaba srpske vojske.

Čestitajući praznik svim pripadnicima Vojske, ministar Vulin je konstatovao da ništa ne počinje od nas, te da ako mislimo da je našim rođenjem i dolaskom na određenu dužnost istorija tek počela da se piše, nedostojni smo i istorije koju sanjamo, kao i mesta na kome se nalazimo.

Vulin je zahvalio prethodnim načelnicima Generalštaba na doprinosu i svemu što su učinili da vojska bude ovakva kakva jeste.

On je kazao da je 23. april dan kada je srpski narod još jednom dao odgovor koji je davao pre toga i davaće ga još decenijama, pa i vekovima nakon toga - da ne postoji ništa što nije spreman da žrtvuje za slobodu.

- I kada govore o Milošu Velikom obično govore o mudrom, promišljenom čoveku, ali nekako zaborave da je pre te mudrosti i promišljenosti on bio hrabri, neki bi rekli krvavi vojvoda. Tek nakon ustanaka postao je diplomata, tek nakon vojničke hrabrosti i pobeda mogao je da pregovara. Tako je i danas. Bez jake, sigurne i zadovoljne vojske nema diplomatije ni pregovora - kazao je Vulin.

Foto: Tanjug

Poručio je da je vojska čuva suštinu naroda, njegove najvažnije vrednosti i teritrijalni integritet.

Podsetivši na istorijski značaj praznika kojim se obeležava Dan Vojske Srbije, general Diković je rekao da je naša vojska danas stabilna i orijentisana vojska, koja poštuje vrednosti i koja ima državotvorni karakter.

- Očuvali smo kontinuitet i jedinstvo, uspostavili smo i zaokružili normativno-pravni sistem, a ovih dana očekujemo i konačno usvajanje izmena i dopuna zakona koji će nam omogućiti da i dalje nesmetano još više, bolje jačamo svoje kapacitete da zaštitimo građane Srbije i otadžbinu - naglasio je Diković.

On je podsetio da je počelo značajno opremanje Vojske Srbije, što je pre svega značajno za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbrane.

#Aleksandar Vulin

#Vojska

'