AKTUELNO

Deca iz Kosovskog pomoravlja su, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prošetala centrom Beograda i posetila Beo zoo vrt. U glavnom gradu boravi 50 dece od trećeg do sedmog razreda osnovne škole, u organizaciji Kancelarije za KiM, a među njima su i ona koja su prvi put u Beogradu.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je novinarima da je za njih velika radost kada mogu da ugoste našu decu sa KiM i da im izmame osmehe i da su im osmislili interesantan višednevni program, kako bi mogla lepo da se provedu.

Foto: Tanjug

- Dolaze u svoj glavni grad Beograd, jedini glavni grad za našu decu na KiM, kao i svu ostalu decu iz centralne Srbije. Nema bolje i veće veze između srpskog naroda na KiM i srpskog naroda u centralnoj Srbiji do institucionalne veze, a upravo ova deca su dokaz da je država Srbija itekako institucionalno prisutna na KiM -

Petković ističe da ta deca idu u srpske škole i uče po srpskom programa i iz srpskih udžbednika.

- Želimo da im i na najmanji način omogućimo da zaborave na sumornu i tešku realnost i 'sivi' model života koji imaju na KiM. Oni žive dole u dosta teškim bezbednosnim i drugim uslovima i teškom okruženju. Ako uspemo da ih bar malo oraspolažimo i izmamimo osmehe mislim da smo uspeli - naglasio je Petkrović.

Deca će posle zoološkog vrta posetiti Hram svetog Savet na Vračaru i imati druge aktivnosti. Desetogodišnji Jovica Pešić iz Kosovske Kamenice kaže da je prvi put u Beogradu i da se najviše raduje zoološkom vrtu i tome što će videti svoju omiljenu životinju zebru.

Dečak David Krcmanović, koji je prvi put u Beogradu, takođe kaže da nikada nije bio u prilici da vidi Zoo vrt i da posebno želi da vidi lava. Veljko Paunović iz Gornjeg Kusca od 10 godina kaže da je već bio u Beogradu sa Muzičkom školom, a Mihajlo Stanković iz istog mesta da ima baku u Beogradu i da mu se glavni grad Srbije veoma sviđa.

#Beograd

#Kosovo

#deca

'