AKTUELNO

Učenici Osnovne škole ‘Veljko Dugošević’ iz Raniluga obišli su danas Zoološki vrt u Beogradu, a domaćin, sa kojim su posetili Vrt, bio im je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je poručio da na Kosovu i Metohiji žive, rade i stvaraju izuzetno pametna i nadarena deca.

Osnovci iz Raniluga došli su u Beograd gde ovog vikenda učestvuju na 16. Festivalu za mlade "Vitezovo proleće", koji ih je, pojedinačno, nagradio za stvaralaštvo u raznim umetničkim i orbazovnim oblastima.

Nagrade su, rekao je Petković, najbolji pokazatelj da na Kosovu i Metohiji žive, rade i stvaraju izuzetno pametna, nadarena i kreativna deca.

- Te nagrade su samo potvrda njihove kreativnosti i pameti, ali to je i nagrada i pohvala za njihovu školu i obrazovni sistem koji funkcioniše u sistemu Srbije - rekao je Petković.

On je istakao da ne samo na severu KiM, već i na jugu funkcionišu naše insituticje, kulture, zdravstva, obrazovanja i da baš zbog toga itekako imamo razloga da se sviom snagom borimo za očuvanje naših institucija.

- Ali, to je i pokazatelj da je država Srbija itekako prisutna na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

Kako je naveo, poseta osnovaca iz Raniluga, mesta u opštini Kosovska Kamenica, prilika je da se deca okupe i da se sa njima porazgovara.

- Doveli smo ih danas i u Zoo vrt, da učinimo da postoje i ovakvi dani u godini, kada će se i oni osećati kao i sva ostala deca koja žive u drugim delovima Srbije - kazao je on.

Dodao je da deca na KiM odrastaju i žive u izuzetno teškim okolnostima i uslovima, pogotovo ona južno od Ibra, pa će ovaj dan "osvetliti i obojiti njihovu, ponekad, sumornu realnost".

- Nadam se da će sa veoma lepim utiscima da se vrate kućama - rekao je Petković.

#Kosovo

#deca

#zoološki vrt

#škola

'