AKTUELNO

Evo šta savetuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Nemilosrdne vrućine vladaju Balkanom, što samo znači da svi moramo biti na oprezu i dobro hidrirani. I, dok bismo najviše voleli da upaljene ulice posmatramo iz klimatizovane prostorije, to nije svuda slučaj.

Ukoliko nemate klimu u vašem domu, sigurno se susrećete sa poteškoćama kako rashladiti prostor.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" podelio je nekoliko saveta kako se rashladiti tokom ovih visokih temperatura.

Među prvim stavkama navodi se da bi idealno bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepena tokom dana, a tokom noći ispod 24 stepena. Ovo je naročito važno ako imate dete uzrasta do dve godine u kući, hronične bolesnike ili osobe starije od 60 godina.

Luftiranje u pravo vreme

Treba maksimalno koristiti prilike da rashladite dom, zato, kada zađe sunce i spadnu temperature, treba širom otvoriti sve prozore i držati roletne podignute tokom noći i ranog jutra. Preko dana, roletne treba spustiti i zamračiti stan.

Smanjite dodatno zagrevanje u domu
Ne samo da treba zatvoriti prozore i spustite roletne, naročito na sunčanoj strani, već "Batut" navodi da treba isključiti veštačka osvetljnja i električne uređaje koji nisu neophodni, a koji bi samo dodatno mogli da vam ugreju prostor.

Čaršavi

Sledeći savet je kako da na mudar način iskoristite čaršave da biste se rashladili. Spustite roletne, pa na otvorene prozore ili vrata okačite vlažne čaršave. Na ovaj način unećete malo svežine u svoj dom.

Ventilator sa "pomoćnicima"

Ako vam je jedini "spas" ventilator, ali vam se pri vrućinama ne čini ni on dovoljnim, probajte da nadogradite ovaj način hlađenja. Ispred ventilatora postavite koficu sa ledom. Vazduh koji duva ventilator pokupiće hladanoću leda. Kada se otopi, dodajte novi. To takođe možete učiniti sa hladnom flašicom vode.

Autor: Iva Besarabić