AKTUELNO

Uragan Milton napravio je havariju na Floridi. Kakvo je stanje u Evropi i da li nam preti nešto slično, za Novo jutro kod Jovane Jeremić na TV PINK, govorio je meteorolog Ivan Ristić.

Ristić je rekao da da su uragani stali kod Španije i Portugalije, i da će tu ostati i da će se pretvoriti u obične ciklone, kao i da će doneti dosta problema tim zemljama.

- Biće puno kiše, vetra i nepogoda. Neće biti tornada kao u Americi, ali će biti dosta problema. Najveće probleme je izazvao taj tornado u SAD, bilo ih je čak i oko 100 - rekao je Ristić.

Kako kaže, dosta ljudi su mislil da ima još vremena dok dođe uragan, ali tornada su ih iznenadila i najviše žrtava je bilo zbog toga.

Foto: TV Pink Printscreen

- Cunamiji su im najviše naudili i strahuje se od velikih poplava - rekao je Ristić.

Kako kaže, reke nadolaze, videćemo šta će biti, sada imaju i drugi problem, solarna oluja je krenula pre nekoliko dana i stigla je na zemlju.

- Ona utiče na radio talase, što može da napravi smetnje u električnoj energiji, a to im je sada najpotrebnije - rekao je Ristić.

Kako kaže, ovih dana može da se vidi i aurora bolaris i kod nas, a dodaje da će moći i večeras da se vidi.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je zbog solarne oluje koja se desila pre nekoliko dana - rekao je Ristić.

Ristić je rekao da sezona traje do decembra, dodaje da za sada nema najave za nove, ali treba pratiti.

- Ovi uragani koji idu ka Evropi, oni su kategorije 1, što je dosta slabo. Nismo ugroženi, kod nas dolazi do stabilizacije vremena. Temperature će biti u normali za ovo doba godine, oko 20 stepeni. Krajem sledeće nedelje kreće košava, ali do tada vreme će biti stabilno - rekao je Ristić.

Autor: Aleksandra Aras