AKTUELNO

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić danas je sa predstavnicima sindikata zaposlenih u upravi potpisao Poseban kolektivni ugovor o izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kojim se važenje ugovora produžava za godinu dana, do 21. marta 2019. godine.

Ružić je, kao se saopšteno, izjavio da je Ministarstvo državne uprave u prethodnom periodu intenzivno sarađivalo sa reprezentativnim sindikatima, ali i sa drugim državnim organima, te da je postignut visok nivo saglasnosti oko izmena i dopuna ugovora.

Ministar je objasnio da se ugovor produžava na godinu dana, jer će se tokom ove godine raditi na izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i novom Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika, "čije odredbe u značajnoj meri utiču na sadržinu posebnog kolektivnog ugovora".

- Naš dogovor sa sindikatima je da započnemo pregovore za zaključivanje novog posebnog kolektivnog ugovora za državne organe do početka poslednjeg kvartala 2018. godine - rekao je Ružić.

On je naglasio da je ova godina ključna za pregovore sa sindikatima svih zaposlenih u javnoj upravi, jer je za ovu godinu predviđen rad na posebnim kolektivnim ugovorima, kao i na utvrđivanju kriterijuma za vrednovanje rada i učinka koje zahtevaju novi propisi i reforma sistema.

Ministar je potpisao i Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe. Potpisnici ova dva dokumenta su i Sindikat uprave Srbije, Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Republike Srbije i Sindikat organizacija pravosudnih organa Srbije.

#Branko Ružić

#Sindikat

'