AKTUELNO

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, organizovalo je danas u Palati Srbija svečanu ceremoniju potpisivanja donatorskih ugovora, čija ukupna vrednost premašuje 314 hiljada evra.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović istakao je da su kroz POPOS donacije Vlade Japana obezbeđene pomoći za šest lokalnih samouprava u Republici Srbiji, a kako je naveo, one će biti iskorišćene za unapređenje objekata predškolskih ustanova, komunalnih delatnosti, kao i higijenske zaštite lica sa duševnim oboljenjima.

Izrazivši zahvalnost Japanu i njegovim građanima na dosadašnjem angažovanju i pruženoj podršci, ministar Martinović je naglasio da je današnji događaj još jedan dokaz da su bilateralni odnosi Japana i Srbije sadržajni, izrazito partnerski i u stalnom usponu.

Kako je naveo, potpisani donatorski ugovori govore i u prilog tome da je briga o interesima i potrebama građana, kao i briga o daljem razvoju lokalnih samouprava, najviši prioritet Vlade Srbije.

Dodao je i da je podjednako važno da gradovi i opštine prepoznaju MDULS kao izvor snažne podrške i stabilan osolonac, kako bi se partnerski radilo na prevazilaženju izazova, izgradnji boljih usluga, unapređenju lokalnog razvoja i podizanju životnog standarda građana.

Ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji potpisivanja za šest novih Projekata za Osnovne Potrebe Stanovništva (POPOS).

Istakao je da Srbija i Japan imaju prijateljstvo dugo preko 140 godina, te da se dve zemlje nikada nisu suzdržale da pomognu jedna drugoj u teškim vremenima.

On je napomenuo da se Japan još uvek seća pomoći koju mu je Srbija poslala 2011. godine, kada se desio snažan zemljotres i tsunami, te ukazao na to da je 1. januara ove godine Japan zadesio još jedan snažan zemljotres, koji je odneo preko 200 života.

Kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i ovom prilikom ponudio pravovremenu pomoć narodu Japana. On je dodao i da Vlada Japana podržava razvojne strategije Republike Srbije, a pogotovo kroz Projekte za Osnovne Potrebe Stanovništva (POPOS). Ukazao je na to da ova grant šema ima za cilj da podrži građane Srbije, pružajući im neophodna sredstva i usluge za svakodnevni život, te da je od 1999. godine do sada kroz POPOS donirano preko 16 miliona evra.

Foto: MDULS

Ambasador je naglasio da su današnji ugovori potpisani za još šest novih projekata, u vrednosti više od 314 hiljada evra, te izrazio nadu da će ovi projekti značajno doprineti poboljšanju životnih standarda u svih šest opština i da će ljudima obezbediti lagodniji i sigurniji život.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović zahvalio je ambasadoru Imamuri i japanskoj vladi na vrednoj donaciji, ističući da je Japan u poslednje dve i po decenije opredelio više od pola milijarde evra za pomoć brojnim korisnicima u Srbiji.

On je naglasio da gotovo da nema opštine u Srbiji kojoj Vlada Japana nije pomogla, što, kako je naveo, najbolje govori o izuzetnim odnosima dve zemlje i dva naroda.

Prema njegovim rečima, vozilo za održavanje kanalizacione mreže namenjeno Svrljigu, mini bager za Vladimirce, kao i cisterna za pijaću vodu i čišćenje za Boljevac će u značajnoj meri pomoći ovim opštinama da unaprede svoje komunalne usluge.

Stevanović je dodao da na ovaj način celokupna Vlada Srbije pokazuje podjednaku posvećenost velikim infrastrukturnim i finansijski manjim projektima koji doprinose boljem kvalitetu života građana u njihovim sredinama, te naveo da će saradnja sa japanskim partnerima i prijateljima biti nastavljena.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček izrazila je zahvalnost prema Vladi Japana na tome što je prepoznala važnost ulaganja u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja, te ukazala da će na ovaj način deca dobiti još bolje uslove za rad i boravak u vrtićima. Kako je navela, unapređivanje dostupnosti, kvaliteta i pravednosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, jedan je od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvete.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević poručila je da ne čudi to što je Japan tradicionalni donator Srbiji, imajući u vidu da bilateralne odnose dveju zemalja, tradicije duge skoro vek i po, karakteriše prijateljstvo i obostrani interes da se međusobna saradnja i politički dijalog intenziviraju.

Podsetila je i na to da je na Vidovdan 2022. godine predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao premijera Šinzo Abea ordenom Republike Srbije na lenti, zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje, te istakla da je upravo na inicijativu predsednika Vučića i premijera Abea uspostavljena saradnja koja je našoj zemlji donela veliki ekonomski napredak, značajne projekte i velike investicije.

Barošević je dodala da je Japan nebrojano puta pokazao svoje prijateljstvo prema Srbiji i dobru volju posebno prema onim kategorijama našeg društva sa kojima ona svakodnevno radi i sarađuje i kojima je podrška državnog vrha potrebnija, a to su, kako je navela, osobe sa invaliditetom i ustanove socijalne zaštite.

Donatorske ugovore potpisao je ambasador Japana u Republici Srbiji Akira Imamura sa direktorkom PU "Radost" Vrnjačka Banja Draganom Hadži-Ristić, direktorkom PU „Crvenkapa“ Mali Zvornik Jelenom Nikolić, direktorom JKP "Usluga" Boljevac Zoranom Konićem, direktorom JKSP Svrljig Jovanom Đorđevićem, v.d. direktora JKP „Izvor“ Vladimirci Nebojšom Radovićem i direktorkom Doma za duševno obolela lica "1.Oktobar" Plandište Izabelom Jovanović.

Događaju je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, kao i predsednici pomenutih opština za koje su obezbeđene donacije.

Autor: