AKTUELNO

Predstava za koju režiju, muziku i scenario potpisuje Nele Karajlić, premijerno će biti prikazana centru Sava.

Dr Nele Karajlić je u ovoj predstavi, režijski spojio filmske scene, muziku, ples i teatar, poveo publiku na putovanje kroz Teslin život, dan kada je preminuo, a zatim i u snove detektiva Nelsona (igra ga sam Karajlić) u kojima komunicira i sa Teslom i Markom Tvenom.

Foto: Printscreen Facebook

Prva premijera ove rok predstave održana je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 19. novembra, a pred beogradskom publikom biće prikazana 18. decembra u Sava centru.

Ovo je fantastična priča u kojoj se sve događa tokom jednog dana, 7. januara 1943. godine, u Njujorku, kada je fizička smrt genija i naučnika pokrenula nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem koje bi moglo da promeni tok Drugog svetskog rata.

Pored Neleta, u ovom komadu igraju i: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac (na projekcionom platnu), Marko Gvero, Aleksandar Gajin, Bojan Dimitrijević, Vaja Dujović, Ivan Zablaćanski, Milorad Kapor, Nebojša Savić, Ninoslav Ćulum, Danijela Tanasković, Marko Gizdavić i drugi. Deo ekipe čine i plesači kluba „Queen“ iz Novog Sada.

Foto: Promo

Karajlić je za portal Pink.rs istakao da je na ideju za predstavu došao, jer je Tesla vrlo intrigantna ličnost, višeslojna, neuhvatljiva iz jednog pogleda. Mamila je umetnike svih vrsta i boja.

Foto: Printscreen Facebook

-Ja sam osetio u trenutku da bih mogao da ga prikažem u drugom, do sada neviđenom svetlu. Mislim da sam uspeo - istakao je on.

Ono što ga je privuklo kod ovog genija je to da Tesla nije bio samo, kako kaže, naučnik, inovator.

-On je nosio u sebi i mislioca. Zanimao me njegov svetonazor. Šta ga je rukovodilo u životu, zašto je činio to što je činio, otkuda mu ideje, šta mu je bila konačna vizija. Tesla je neko pored koga ne možeš da ostaneš ravnodušan. To je jedini naučnik u istoriji koji kada bi se danas pojavio bio bi u stanju da upali mobilni telefon - objasnio je Karajlić.

Poruka koju nosi ova zanimljiva predstava je ono što je Teslu vuklo celi život - borba za dobrobit čovečanstva.

Foto: Promo

-On je za to žrtvovao sebe. U predstavi, međutim, vidimo da tehnološki razvoj za to nije dovoljan. To je i Tesla znao. Potrebno je i da se čovek promeni. Na bolje - ocenio je Karajlić.

Foto: Promo

Karajlić naglašava da je ovaj rok spektakl namenjen svima od sedam do 77 godina, pa i više.

-Predstava govori jednostavnim jezikom koji svi razumeju. U njoj je korišćen čitav arsenal raznih tehnika, od snimljenog materijala, preko animacija, mapinga, do izvanredne glume - dodao je on.

Za beogradsku publiku je glumačka ekipa, na čelu sa njim, spremna "kao zapeta puška".

Foto: Promo

-Svaki nastup u ovome gradu, bez obzira da li sviram ili glumim, za mene je kao neki praznik. Uvek se setim pesme Dade Topića, “Cjeli život čekam priliku da pjevam u Beogradu rokenrol” - zaključio je Karajlić.

Č.Nikolić

#Centar ''Sava''

#Nenad Nele Karajlić

#Predstava

#Premijera

'