AKTUELNO

Vrele letnje dane olakšava boravak pored vode i odlazak na kupališta. Međutim, to sa sobom nosi i brojne rizike, a najveći je upravo rizik od utapanja.

Crni bilans na rekama u Srbiji u julu mesecu jeste da se utopilo 14 osoba. Posle 5 dana potrage u jezeru Perućac ronioci i žandarmerija pronašli su telo tridesetšestogodišnje žene koja je nestala sa splava posle noćnog kupanja.

Dragan Kekrez iz Udruženja spasioca na vodi rekao je za Pink da su ranije imali intervencije ali sa ne tolikim brojem fatalnih ishoda da bi došli sada u situaciju da koliko intervencija tolikio i fatalnih ishoda sa žrtvama.

On je rekao da je najprostija i najjednostavnija mera zaštite od utapanja prsluk, dodajući da ima utisak da se ove nesreće ne bi završile sa tragičnim ishodom da su imali prsluke.

Foto: MUP

- Poražavajuće je da se o svojoj ličnoj bezbednosti i svom životu ponašamo kao da je on nebitan i da nema nikakvu vrednost. Nepobitno je to da na neuređenim kupalištima nema kupanja , nemate šta da tražite tamo, kada krenete na takvo kupanje dovodite sebe u opasnost - rekao je Kerkez.

Kerkez je nagasio da u većini slučajeva pored alkohola ili nečega drugog dolazi do utapanja i nesreće zbog precenjivanja svojih sposobnosti.

- Ja to mogu, ja to znam, je nešto sa čime čovek kada počne da se rukovodi time vrlo brzo uđe u opasnu situaciju. Taj osećaj da nemate potpuno saznanje o svojim plivačkim veštinama o sigurnosti i o terenu gde se nalazite je poražavajući - kaže Kerkez.

On je rekao da se nikako ne treba kupati na neuređenim mestima, dodajući da kupanje bez spasilačke službe, bez službe hitne pomoći čak i na uređenim kupalištima nikako treba izbegavati.

Kerkez je podsetio da je temperaturna razlika između vode i vazduha izuzetno velika zbog čega kod kupača može doći do šoka i utapanja takozvanog suvog utapanja zato što ulazite nepripremljeni u vodu.

- Obavezno je rashlađivanje, obavezno je hlađenje ekstremiteta, a posebnu pažnju obratiti na vrat - savetuje Kerkez.

Autor: Dalibor Stankov