AKTUELNO

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović istakao je gostujući u emisiji “Novo jutro”na TV Pink da će kazne za vožnu u alkoholisanom stanju biti značajno pooštrene.

- Kazne nisu svemoguće. Kazne pre svega za alkohol moraju da budu oštre i moraju da bole onoga ko ima nameru da pijan sedne za volan i da ga odvrate od toga. Alkohol i volan ne idu zajedno - istakao je Okanović, koji smatra da bahatim vozačima treba trajno oduzeti vozilo.

Prema njegovim rečima, predložene izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja u pojedinim segmentima predviđaju i smanjenje kazni.

Okanović je apelovao na nadležne da ne smanjuju kazne za prekoračenje brzine u naseljenim mestima, jer će vozači kojim nije bitna novčana kazna odmah podići brzinu sa 70 na 80 kilometara na sat.

Foto: Printscreen

-Apelujem da se ne spušta granica za oduzimanje dozvole za prekoračenje brzine u naseljenim mestima – istakao je Okanović i napomenuo da će vozači koji budu imali više od dva promila alkohola u krvi biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, sa 15 kaznenih poena i devet meseci bez dozvole.

Osoba, koja je kriva za nezgodu, a imala je alkohol u krvi, snosi svu štetu, istakao je Okanović.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi za “Novo jutro” da je u prethodnom periodu oduzeto oko 10.000 vozačkih dozvola za ljude koji su skupili 18 negativnih poena, a na rehabilitaciji je oko 3.000 ljudi.

- Kazne neće sve rešiti – istakao je Božović i dodao da treba delovati preventivno i učiti decu da ne sedaju za volan pod dejstvom alkohola.

Takođe, roditelji ne bi smeli da puštaju decu da voze dok ne završe obuku.

Foto: Printscreen

Dr Nataša Dostanić, iz Odeljnja za alkoholozam i politoksikologiju Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ističe da čovek koji je pod dejstvom alkohola ne može pravilno da proceni situaciju.- Ljudi čestvo misle da bolje voze kada su pod uticajem alkohola što potpuna zabluda. U  fazi lakog pijanstva od 0,5 do 1,5 promila alkohola u krvi javlja se slobodnije ponašanje i živahniji govor, crvenilo lica, a svaka druga faza dovodi do produženog reagovanja- istakao je Dostanić.

#Kazne

#Saobraćaj

'