AKTUELNO

Srbija ima veoma značajne količine litijuma u odnosu na svetske razmere, nalazimo se negde na 12 mestu po rezervama litijuma, rekao je za Novo jutro kod Jovane Jeremić, diplomirani inženjer geologije Predrag Mijatović.

Mijatović je rekao da je vrlo značajno da neka država poseduje uopšte mineralne sirovine, zato što je rudarstvo u svakoj zemlji velika razvojna šansa.

- U arapskom svetu su poznata najveća nalazišta nafte, tako da je to dovelo do velikog prosperiteta. Srbija trenutno ima velika nalazišta uglja, koji se koristi za proizvodnju električne energije, kao i velike količine bakra, iz koga se dobija zlato, srebro i nešto malo platine - rekao je Mijatović.

Kako kaže, novi potencijal Srbije, za razvoj celog društva i ekonomije jeste litijum.

- Imamo veoma značajne količine litijuma u odnosu na svetske razmere, nalazimo se negde na 12 mestu po rezervama litijuma - rekao je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Mijatović je rekao da postoje dva načina za eksploataciju rude, površinski kopovi, gde dolazi do degradacije površine terena, gde se skida i šuma i oranice i plodno zemljište.

Dodaje da je to čist gubitak i kvalitetne šume i svega.

- Podzemna eksploatacija se odvija ispod zemlje na različitim dubinama. Konkretno u ovom slučaju, u dolini Jadra, nalazi se na dubini od oko 300 do 700 metara. Na površini se nalaze objakti koji su neophodno za rad rudnika - rekao je Mijatović.

Kako je rekao kada se ta ruda preradi, jalovišta rudarskog otpada se rade po projektima, koristeći savremene materijale.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naša zemlja je donela dobre zakone u vezi sa očuvanjem i zaštitom životne sredine, tako da se svi oni moraju ispoštovati - rekao je MIjatović i dodao da eksploatisanje ove rude ne bi sprečilo ljude da se bave poljoprivredom.

Kada su vode u pitanju, one se zbog ovog rudnika neće zagaditi. Dodaje da su tačno definisani nivou podzemnih voda i načini cirkulacije.

Autor: Aleksandra Aras