AKTUELNO

Zamenik direktora agencije za Bezbednost saobraćaja Mirko Koković jutros je, govoreći za Novo jutro na TV Pink istakao da treba izbegavati noćnu vožnju, međutim, shodno trenutnim temperaturama, ne čudi da sve više vozača na put kreće u ranim jutarnjim satima.

- Dakle, kreće se rano ujutru, ili posle 18 sati. I to je sad neki trend. Preporuka je da temperaturna razlika unutar kola i napolju, ne bude veća od 7 stepeni. Međutim, to sada nije izvodljivo, jer sada ima preko 37 stepeni, a klima ne može da se podesi na 33 stepena... - rekao je Koković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, ako se ne prave pauze, onda je u redu da se temperatura spusti niže.

- Moramo imati razumevanja za sve putnike, i zaista treba praviti pauze na svaka dva sata. Umor je jedan od vodećih uticajnih faktora za nesreće. U julu i avgustu, od prvog jula, desi se najviše saobraćajnih nesreća. Prošle godine je u dva meseca stradalo 76 lica u samo dva meseca. Desi se i 100 saobraćajnih nezgoda za jedan dan - dodao je Koković.

Mladi su nam problem, kod njih je najteže promeniti svest, navodi on.

Foto: TV Pink Printscreen

- Probaćemo da sa našom akcijom promenimo svest mladih ljudi... Nama je bitno da imamo povratnu reakciju na kampanju "Vozi odgovorno"... - napomenuo je Koković.

Rani jutarnji časovi su opasni, tada je naše telo naviklo da se odmara, i jedini lek je kvalitetan odmor i san, priča on.

- Kafa, glasna muzika, energetici i slično nisu rešenje, to su zablude - otkriva Koković.

Autor: Dubravka Bošković