AKTUELNO

Učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković je na međunarodnoj Stemko Olimpijadi u Singapuru proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja i Srbiji doneo pet zlatnih medalja.

Andrej se takmičio u pojedinačnim kategorijama iz fizike, matematike, biologije i hemije, a uzeo je učešće i u timskom inženjerskom izazovu.

- S obzirom da sam ja iskusan takmičar iz svih tih disciplina i omiljene su mi prirodne nauke, najteže je bilo organizovati vreme za vreme takmičenja, jer sam imao tri sata da uradim sva četiri testa - otkrio je fantastični Andrej za Pink.

Kako je rekao, ta tri sata predviđena su za jedan ili dva testa, a on je uzeo sva četiri.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nakon testova, došao je red na inženjerski izazov, gde su nas organizatori iznenadili. To je bila prilika za nas takmičare da se družimo, da stvaramo nova prijateljstva, to je bila odlična ideja organizatora. Tu smo imali priliku da se oprobamo u mehaničkom inženjeringu i da budemo najbolji u tom izazovu - kazao je Andrej.

Upitan da li će zlatni mozak ostati u Srbiji Andrej kaže da bi voleo da studira u inostranstvu, da stiče znanje tamo i da se usavršava, ali da bi se jednog dana vratio u Srbiju.

- Mene su prepoznali još u Osnovnoj školi - kazao je Andrej i dodao da su mu nastavnici u Osnovnoj školi pokazali šta može, što mu se svidelo i gde se pronašao.

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu, rekla je da su komentari takvi da je Andrej objasnio zašto to takmičenje ima smisla.

Foto: TV Pink Printscreen

- Organzatori tog takmičenja su bivši olimpijci, momci i devojke koji su se ranije takmičili poput Andreja... Oni su imali ideju da stvore jedno novo, globalno takmičenje. Izuzetna stvar je što se 15.000 mladih ljudi takmičilo u kvalifikacijama, u kojima je Andrej postigao impozantan rezultat, postigao je najbolji rezultat iz hemije u celom svetu - kazala je Katić.

Kako je rekla, Andrej je za vreme za koje su takmičari radili jedan test uradio sva četiri, i u sva četiri je bio apsolutni pobednik.